Mida saaks siis Savisaar teha, kui ta tahaks tekitada maksimaalset kaost? Katse Ratase valitsuse moodustamist läbi kukutada oleks üks radikaalne võimalus. Uus, Keskerakonna, IRLi ja SDE koalitsioon omab 55 häält riigikogus.

Savisaare toetaja Peeter Ernits räägib kümnest keskfraktsiooni liikmest, kes tegutsevad ühtselt. Pole siiski kindel, kas savisaarlasi on keskfraktsioonis nii palju. Pigem on täpne number kaks.

Lisaks ei vaja Ratase valitsus riigikogus mitte 51 häält, vaid lihtsat häälteenamust. Kui Ratas saaks riigikogus näiteks 48 poolthäält, vastu hääletaksid vaid reformierakondlased ning EKRE ja Vabaerakond ei hääletaks, siis sellest täiesti piisab, et Ratase valitsus saaks ametisse.

Cписок Сависаара

Räägitud on ka sellest, et Savisaar teeb kohalike valimiste kontekstis oma nimekirja, mis võtab eeldatavalt nii palju venelaste hääli, et Keskerakond ei saa enam pärast järgmise aasta kohalikke valimisi Tallinna linnas ainuvõimu nautida.

67-aastase Savisaare tervis on kehv ja ilmselt algab tema üle järgmisel aastal altkäemaksuvõtmise protsess. Kui Savisaar üritab oma nimekirja inimesi leida, tekib kõigil küsimus, et miks peaksid nad ohverdama oma tuleviku Keskerakonnas Edgar Savisaare isikliku kättemaksu huvides.

Kui Keskerakond laguneks eestlaste ja venelaste parteiks, kaotaksid sellest mõlemad pooled, mistõttu nad tõenäoliselt püsivad koos. Eriti oluline on kahe populaarseima venekeelse poliitiku, Yana Toomi ja Mihhail Kõlvarti käitumine. Mõlemad on seni viidanud, et eelistavad ühtset Keskerakonda.

Linnavolikogu

Keskerakonna võim Tallinnas põhineb nende ülekaalul linnavolikogus. Pikkade sisevõitluste käigus on Keskerakonna siseelu avalikkuses pikalt ja põhjalikult läbi arutatud, aga linnavolikogu keskfraktsioonist pole teada sisuliselt midagi. Selle 46 liiget hääletavad enamasti nagu üks mees ja hoiavad Keskerakonda kindlalt võimul. Selle liikmed on peaaegu kõik eestikeelsele avalikkusele poliitikutena tundmatud. Linnavolikogu eelmine esimees Toomas Vitsut ja praegune juht Kalev Kallo on seda oma kindla kontrolli all hoidnud, nemad on ka linnavolikogu ainsad tuntud poliitikud.

Linnavolikoguga on seotud üks peavalu. Nimelt on Savisaar linnapea, kes on ametikohustuste täitmiselt kõrvaldatud. Keskerakond ei saa uut linnapead ametisse nimetada, sest enne seda tuleb Savisaart umbusaldada, aga selle tegemiseks inimestel käed ei tõuse. Kui just kohus ei luba Savisaarel linnapea ametisse naasta, jääb Tallinna juhtima kt kuni kohalike valimisteni. Uue linnavolikogu tööle asumisega lahkub ametist vana linnavalitsus ja uus linnavolikogu koosseis peab linnavalitsuse uuesti ametisse kinnitama. Alles siis on võimalik Savisaarele linnapea kohale asendaja leida, sest Savisaart pole vaja eelnevalt umbusaldada.

Kui Savisaar tahab oma nimekirja teha, siis kuidas linnavolikogu liikmed käituvad? Vitsut arvas, et liiga kergelt Savisaarega kaasa ei minda. "Neile, kes loodavad tulevikus kandideerida riigikogu valimistel, see mõistlik samm poleks. Sellest saavad ka inimesed aru," ütles Vitsut. Ta arvas, et Savisaarega võivad kaasa minna vaid need, kes kelle ambitsioon piirdub munitsipaaltasandiga.

Vitsut arvas samuti, et linnavolikogu liikmete jaoks on peale Savisaare veel teisi erakondlasi, kelle arvamust nad enne otsustamist kuulavad.

Mihhail Kõlvart

Linnavolikogu liikmetest ülekaalukas osa on venekeelsed inimesed. Lisaks Euroopa Parlamendi saadik Yana Toomi arvamusele loeb neile ilmselt väga palju ka Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvarti arvamus, sest Kõlvart on linnavalitsuse ainus venelane.

Kõlvart ise ütles, et tema eelistab ühtset Keskerakonda. "Arvan, et kõik Keskerakonna liikmed, sealhulgas ka selle looja, on huvitatud, et erakond püsiks ühtse ja tugeva organisatsioonina. Ainult sel juhul on võimalik realiseerida meie programmi lubadused ja kaitsta valijate huve," vastas Kõlvart küsimusele võimalikust liitumisest Savisaare nimekirjaga.

Kõlvart sai laiemalt tuntuks venekeelsete koolide eest võitlejana. Mõne aasta eest vaidlesid nii tema kui Toom kapoga selle üle, mida kapo oli oma aastaraamatus neist kirjutanud. Toom võitis kohtus, Kõlvart kaotas. Toom jätkas peale kohtulahendit sama bravuurikalt kui enne, Kõlvart aga on hoidunud tagaplaanile ja on vältinud teravaid sõnavõtte nii Keskerakonna sisetülides kui sisepoliitilistes küsimustes. Kas Kõlvart üritab pehmendada eestlaste seas oma vastuolulist mainet, et ühel päeval saada ministriks?

"Ühelegi poliitikule ei ole ministri portfell tähtis iseenesest, vaid võimalus realiseerida enda ideed lähtuvalt oma veendumustest ja vastavalt pädevusele. Riigivalitsuse tasandil oleks see võimalus tõepoolest ulatuslikum, aga kindlasti mitte ainuke," vastas Kõlvart sellele küsimusele.

Liit Savisaare toetuseks

Oktoobri alguses ilmus avalikkusesse teade, et loodud on Liit Savisaare Toetuseks, mille juht oli noor naine nimega Anna Žinkovskaja. Liit teatas kiirelt kasvavast liikmeskonnast, kes kõik tahavad Savisaart toetada. Kas sellest organisatsioonist võib välja kasvada tulevane Savisaare nimekiri?

On siiski põhjust olla skeptiline. Liidu ainus kontakt on meiliaadress. Žinkovskaja pole andnud ühelegi meediakanalile intervjuud, kogu info on tulnud pressiteadetest. Žinkovskaja kohta on vaid mõned fotod, kus ta poseerib koos Savisaarega. Liidu Facebooki lehel on viimastel nädalatel ilmunud vaid mõned, Edgar Savisaare lehelt kopeeritud teated.

Vitsut ei välistanud, et selle liidu on loonud Savisaar ise või mõni ta kaastööline. Liit ei vastanud ainsaks kontaktiks olevale meilile saadetud kommentaaripalvele.

Kuidas Keskerakond end kaitsta saab

Tallinnas on kaheksa valimisringkonda. Kui Savisaar tahab ka tegelikult oma nimekirjaga välja tulla, peab ta leidma kandidaadid igasse ringkonda. Ringkonna esinumbrid peaksid olema kasvõi natuke tuntud. Kui ta ei suuda tuntud poliitikuid endaga kaasa tõmmata, on ta väga suures hädas.

Seni on Keskerakond suhtunud Savisaarde vähemalt väliselt suure lugupidamisega. See muutub, kui Savisaar läheb selgelt oma valimisnimekirja loomise teed. Savisaar sai eelmistel valimistel 40 000 häält, millest üksi piisaks, et saada linnavolikokku tugev esindus. Samas pole sugugi kindel, et Savisaare tulemus oleks järgmisel korral eelmise tulemuse sarnane.

Keskerakonnast lahku löönud poliitikud on järgnevatel valimistel enamasti näinud valimistulemuse drastilist kahanemist. Savisaar ei pruugi olla erand, eriti kui Toom ja Kõlvart jäävad Keskerakonda ja annavad venekeelsetele valijatele märku, et Savisaart ajendab vaid isiklik jonn. Valijad toetasid Savisaart, sest tundsid, et ta esindab neid. See polnud isikliku lojaalsuse märk, Savisaar ei saa tõenäoliselt kõiki neid hääli endaga kaasa võtta.

Keskerakonnal on võimalik Savisaarele kaikaid kodaratesse loopida ka tema raha äravõtmisega. Keskerakond on enda peale võtnud hämmastava hulga Savisaare kulusid ja tasub neid ka peale tema esimehe kohalt lahkumist. Kui Keskerakond otsustaks raha ära võtta, oleks see Savisaarele väga valus löök.

Keskerakonna uutel juhtidel tasub vähemalt esialgu aega võita, et maksimaalselt edasi lükata Savisaare võimalikku otsust valimisnimekirja loomise kohta. Mida vähem on aega valimisteni, seda raskem on nimekirja kokkusaamine. Iga võidetud kuu on Keskerakonna uuele juhtkonnale võit ja Savisaarele kaotus. Keskerakonnal tasub seega mängida aja peale.

Kui kohalikud valimised on möödas, on Savisaare võimalused kahju tekitamiseks ilmselt muutunud olematuks, sest riigikogu valimistel saavad kandideerida vaid erakonnad ja erakonda on teha juba palju raskem kui valimisliitu. Savisaarele on jäänud vaid 11 kuud, kui ta tahab Eesti poliitikas veel ennast näidata.