„Lõõnik töötab meil aasta lõpuni ja on linnapea nõunik,“ ütles Sarapuu pressikonverentsil. „Me teame, et rahvale väga probleemiderikas amet on meil mupo ja me soovime, et Lõõnik analüüsiks meil neid väärteomenetlusi, mis mupo on teinud; analüüsiks ka kohtulugusid. Meil on plaan nende analüüside tulemusel vaadata edaspidine mupo tegevus üle, millised väärteomenetlused võiksid olla ja mis seal teisiti teha – niisugune heasoovilik tegevus selleks, et inimesed saaksid veelgi paremat teenust: see on meie eesmärk praegu.“

Sarapuu kinnitas Delfile pressikonverentsi järel antud intervjuus, et Lõõniku kutsus nõunikuks linnapea Edgar Savisaar isiklikult.

„Linnapeal on oma nõunikud, abilinnapeadel on ka omad nõunikud – meil on ette nähtud volikogu otsusega erinevad nõunikud. Linnapea ja abilinnapead seda kasutavad erinevate valdkondade kureerimiseks ja erinevate valdkondade analüüsiks. See on hästi normaalne,“ ütles Sarapuu.

„Valeri Lõõnik on praegu tööle võetud ajutiselt õigusnõunikuna, aga eesmärk on meil praegu see, et tahamegi analüüsida mupo tegevust. Siis on kõikvõimalikud kohtulahendid, mis on olnud; on olnud kaebused inimeste poolt just väärteomenetluste osas – las ta analüüsib ja siis vaatame, mida me saame tegelikult muuta ja milliseid ettepanekuid teha riigi seaduste muutmiseks; mida me saame ise sisemiselt mupoga muuta. Nii et see tegevus on meil käsil.“

Küsimusele, miks Lõõniku nõunikuna töölevõtmist seni avalikkuse eest võrdlemisi varjus on hoitud ning tema andmed ka linna kodulehel puuduvad, vastas Sarapuu, et kodulehte uuendada pole lihtsalt jõutud.

„Meie koduleht alati ei käi kaasas nii aktiivselt. Näiteks mina mäletan, kui tulin abilinnapeaks tööle, siis ma küsisin täpselt sama,“ märkis Sarapuu. „Ma võin oma praktika näitel ütelda, et kohe esimesel päeval ei juhtu kodulehel mitte midagi.“

Sarapuu jäi vastuse võlgu selles osas, mis puudutab Lõõniku töölevõtmise läbirääkimiste algust. „Sellele peab nüüd linnapea vastama. Oma nõunikud võtab tööle linnapea ise. Ma arvan, et see on umbes kuu-pooleteise küsimus,“ kommenteeris ta. Linnavalitsuse palgal on Lõõnik alates esmaspäevast.

Savisaare kriminaalmenetlus

Küsimusele, kas on juhus, et Lõõnik, kelle eriala on kriminaal- ja karistusõigus, võeti tööle ajal, mil Savisaare enda jalgealune kohtuasjadega tuliseks on aetud, vastas Sarapuu, et jutt Savisaare kriminaalasjast on vale.

„Edgar Savisaarel ei ole kriminaalasju. Selles mõttes on see täiesti vale. Ei ole õige öelda, et Savisaarel on kriminaalasjad, õige on öelda siis, kui ta on süüdistatav või kahtlustatav. Praegu vähemalt minu teada meie linnapea ei ole kuskil süüdistatav või kahtlustatav.“

Ehkki Savisaarele hetkel süüdistust veel esitatud ei ole, väärib meenutamist, et Tallinna linnapea kohta on Põhja ringkonnaprokuratuuril ja kaitsepolitseil käimas juba kolm aastat kriminaalmenetlus, mis puudutab Savisaare võimalikku rahapesu Šveitsis. Eile öeldi prokuratuurist Eesti Päevalehele, et kriminaalasi on endiselt eeluurimisel ja kahtlustust pole selles veel kellelegi esitatud.

Sarapuu kinnitusel linnapea enda nõunikult isiklikku õigusnõu ei oota. „Ta ootab analüüse, ettepanekuid mupo osas. Valeri Lõõnik on nii suurte kogemustega inimene, ta saab ka teiste asjadega tegeleda. Meil on ju ka probleeme, mis puudutavad riigi seadusandlust ja kohaliku tasandi seadusandlust, neid on meeletult palju,“ ütles ta.

„Suurte kogemustega inimene, kes õigusvaldkonnas on kompetentne, on linnale kasulik ja vajalik,“ lisas Sarapuu.

Endine kohtunik Valeri Lõõnik sai kuulsaks maadevahetuse kohtuasjaga seoses kaks aastat tagasi, mil mõistis Harju maakohtus õigeks hiljem pistise andmises süüdi mõistetud Ester Tuiksoo, kes on  samuti värskelt linnavalitsuse ruumides tööle asunud. Nimelt aitab Tuiksoo Tallinnal ühistupanka käivitada.

Ehkki Sarapuu pakub läbirääkimiste aja kestuseks umbes kuud-pooltteist, pärineb käesoleva aasta juunist pealtnägija info selle kohta, kuidas endine kohtunik Valeri Lõõnik ja Tallinna abilinnapea Kalle Klandorf Kadriorus Poska majas kohtusid. Poska maja on tuntud kui Keskerakonna tippjuhtkonna salakohtumiste paik.

Alates sellest nädalast on Valeri Lõõnik Keskerakonna liige.