Eesti Päevaleht esitas riigikogu korruptsioonivastase seaduse kohaldamise erikomisjonile taotluse, milles seadis kahtluse alla Vilja Savisaarele kuulunud maja ostu-müügilepingu tehingu asjaolud.

Erikomisjon teatas esmaspäeval, et on saanud mitmelt asutuselt andmeid, mis kinnitavad järgmist: Edgar ja Vilja Savisaare ühisvaraks olnud maja Tallinnas Olevi 24 on müüdud AS Domex Kinnisvarale, keda esindas tehingus volikirja alusel vandeadvokaat Üllar Talviste.

Teisi omanikke kinnistul ei ole. Erikomisjoni pressiteate kohaselt on selgunud, et ostu-müügitehing ei olnud fiktiivne, vaid reaalne.

Saadud raha võimaldas katta Edgar Savisaare rohkem kui miljonikroonise võla eraisikule, kes ei soovi oma nime avalikustamist.

Komisjon on sunnitud tõdema, et AS Domex Kinnisvara vandeadvokaadist omanik ja nõukogu esimees on aktsiaseltsi juhtide ning aktsiate vahetamise vormistanud Tallinna linnakohtu registriosakonnale suure hilinemisega.

Riigikogu komisjonil on tekkinud kahtlus, kas kõnealuse aktsiaseltsi nimeliste aktsiate ümbervahetamine esitajaaktsia vastu, mille valdajaks sai Üllar Talviste, ja juhtorganite üheaegne muutmine vastasid kehtivale õigusele.

“Tegemist võis olla dokumentide võltsimise ja registriosakonnale ebaõigete andmete esitamisega. Seepärast on erikomisjon otsustanud esitada Eesti Advokatuuri esimehe vandeadvokaat Üllar Talviste kohta materjalid kontrollimiseks kaitsepolitseiametile,” teatas komisjon.

Kahtlus, et AS Domex Kinnisvara asub tegelikult advokaadibüroos HETA, osutus komisjoni teatel samuti õigeks.

Korruptsioonikomisjoni liige Olev Raju Keskerakonnast lükkas ümber tema sõnul ebatäpsed kommentaarid ja ütles BNS-ile, et komisjoni teade on üheselt mõistetav.

“Komisjon nentis, et ei tegele enam loo Savisaari puudutava poolega, sest esialgne süüdistus teeseldud tehingus langes ära,” märkis Raju.

“Vara on üle antud, raha makstud ja tehing toimunud ning komisjoni arvamus selle kohta selge,” ütles Raju.

Tallinna äriregister leidis jaanuaris Eesti Päevalehe järelepärimise peale üles Savisaarte maja ostnud riiulifirma AS Domex Kinnisvara 2000. aasta majandusaruande, mis kinnitab firma juhtkonna dokumentide võltsimist ja valeandmete esitamist registrile.

Aruanne on esitatud registrile eelmise aasta 27. juunil ja sellele on alla kirjutanud juhatuse liikmetena firma asutajad Argos Kracht ja Rauno Kuber.

Umbes kuu aega hiljem, pärast seda, kui ajakirjandus hakkas Domexi vastu huvi tundma, esitas Vilja Savisaare maja ostu-müügitehingu korraldanud advokaat Üllar Talviste äriregistrile tagantjärele fiktiivselt vormistatud dokumendid, millest selgub, justkui oleks Kracht ja Kuber tagandatud firma juhatusest juba 2000. aasta 1. detsembril.

Selline vangerdus oli Talvistele vajalik firma nimeliste aktsiate ümbervahetamiseks esitajaaktsiate vastu, kuna seadus lubas esitajaaktsiatega aktsiavormi ainult 2000. aasta lõpuni. Esitajaaktsiaid oli Eesti Päevalehe andmeil aga vaja selleks, et varjata firma tõelist omanikku ehk seda, kes andis Savisaare perekonnale kahtlase majatehingu eest kolm miljonit krooni.

Talviste on Postimehele öelnud, et peab võimalikuks majamüügi tehingu dokumentide avalikustamist. “Kuivõrd teema on hell, siis olen vastava dokumentatsiooni näitamiseks palunud kliendilt kirjalikku nõusolekut. Rahaülekanne toimus reaalselt ning meil on olemas selgelt fikseeritav klient, kes ei ole Eesti resident.”