Sotside fraktsiooni aseesimehe ja juhtimisõppejõu Anto Liivati sõnul peab mistahes finantsasutus olema eelkõige usaldusväärne. „Tänane Tallinna panga sihtasutuse nõukogu koosseis minus usaldust ja soovi oma säästud sellesse panka paigutada ei tekita. On kahetsusväärne, et Tallinna linnajuhid seavad omakasupüüdlikel eesmärkidel kahtluse alla ühistulise tegevuse hea maine,“ ütles Liivat.

Sotsiaaldemokraatide arvates on ühistuline koostegevus oluline ning väärib tähelepanu ja tunnustust, küll aga ei ole ei ole linnapea juhtimisel töötava panga loomine selleks arukas tee. Sihtasutuse kaudu 31 950 euro suuruse osakapitali miinimumnõudega hoiu-laenuühistus osalemine poleks linnale ülejõu käinud. Kui Tallinna linn aga soovib luua ühistupanka, ei ole selleks vaja mitte sihtasutust, vaid leida 50 asutajaliiget ja 5 miljonit eurot, et täita Krediidiasutuste seadusest tulenev panga aktsiakapitali miinimumnõue.

„Minus tekitab sügavat kahtlust pangajuhtide Savisaare ja Aasa suutmatus selgitada, kes on ühistupanga ülejäänud 49 asutajat, kust kavatsetakse leida puuduvad 5 miljonit eurot ning milline on linna rahaline osalus pangas, mistõttu ei pidanud me mingil moel võimalikuks sihtasutuse loomist toetada,“ lisas Liivat.

Tallinna linnapea Edgar Savisaar rõhutas ühistupanga erilisust: selle loomisega peaksid teenused muutuma klientidele odavamaks ning ühtlasi vähenema raha väljaviimine Eestist. „Seega jääb see raha Eesti majanduse arendamiseks ega lähe välispankade kasumina siit välja,“ märkis Savisaar. „Lisaks oleks see arvelduste teostajatele tõeline säästupank, mis pakub klientidele kasulikke lahendusi.“

Linnapea sõnul on ühistuline pangandus Euroopas täiesti tavaline. Euroopa Liidus tegutseb umbes 4000 ühistupanka 72 000 esindusega. Euroopa Ühistupankade Assotsiatsiooni andmetele oli 2012. aastal Euroopa Liidu liikmesriikides kokku ligi 215 miljonit ühistupankade klienti ja nendel liikmeid peaaegu 56 miljonit.

Eestiski olid enne 1940. aastat ühistupangad. Praegu Eestis tegutsevad pangad on oma tootluselt Euroopas esikohal: kui siinmail on pankade keskmine tootlus 14% omakapitalist, siis Lätis 6%, Taanis 2% ja Saksamaal vaid 1,1%. Mullu teenisid pangad Eestis kokku rohkem kui 443 miljonit eurot puhaskasumit. Aastatel 2000 kuni 2013 teenitud puhastulult 2,6 miljardit euro on siinsed kommertspangad maksnud aga tulumaksu ainult 59 miljonit eurot ehk 2,2%.

Samal ajal kui väliskapitalil põhinevad pangad viivad Eestist välja siinsete ettevõtjate ja elanike arvelt teenitud märkimisväärse kasumi, on kasutamata juba 1999. aastast seadustatud ühistupanganduse vorm, märkis linnapea. Tavalisest kommertspangandusest eristab seda mittetulunduslik põhimõte. „Ühistupanga eesmärk on teenida oma liikmete huve, pakkudes neile pangateenuseid võimalikult madala tasu eest. Hea näide on eestlaste juhitav ja 5000 liikmega ühistuline Eesti Ühispank Kanadas Toronto linnas,“ tõi Savisaar näite.

Ühistupanga asutamine eeldab linnapea hinnangul pikemat ettevalmistust. Sellega hakkabki tegelema loodud sihtasutus, mille kolmeliikmelisse nõukogusse määras linnavolikogu Edgar Savisaare, abilinnapea Taavi Aasa ja finantsspetsialist Ahti Kallaste ning juhatuse liikmeks Siim Mägi. Sihtasutus tegutseb kuni eesmärgi saavutamiseni, st ühistupanga asutamiseni.

Tallinna Linnavolikogu Reformierakonna fraktsiooni liikme Ants Leemetsa sõnul on täna keskerakondlik linnavalitsus eesotsas Savisaarega loomas ühistupanga sildi all järjekordset raiskavat sihtasutust.

"Tallinna linnavalitsus lõi täna Ühistupanga Asutamise Sihtasutuse, mis näiliselt hakkab tegelema Tallinna ühistupanga loomisega," ütles Leemets. "Reaalsuses on antud sihtasutusel ühistupangaga vähe pistmist ning tegemist on lihtsalt järjekordse keskerakondliku raiskava sihtasutusega."

Leemetsa sõnul otsustati täna opositsiooni pahameelest hoolimata, et loodavale sihtasutusele eraldatakse 50 000 eurot tegutsemiseks. "On alust arvata, et tegemist on vaid esimese eraldisega ning kindlasti leitakse sinna peagi lisa."

"Kui tegelikult tahetakse luua ühistupank, saab sellega hakkama linnavalitsus ja ametnikkond, sihtasutust on vaja millekski muuks. Edgar Savisaar selgeid vastuseid ei andnud, mis süvendab kahtlusi veelgi. Opositsioon sellist eelnõu toetada ei saanud," sõnas Leemets.