Yana Toom ütles Delfile, et reedene Keskerakonna juhatuse otsus määrata Edgar Savisaare ajutise äraoleku korral tema asetäitjaks Yana Toom, oli tema jaoks pigem ootamatu. "Mul ei ole kombeks oodata järjekordset karjääritõusu, seega pigem ootamatu," kirjeldas Toom oma esimesi muljeid. "See on suur au, aga ka suur vastutus. Suurem võib-olla, kui ma tahaksin kanda, aga mul on kombeks tööga hakkama saada," täpsustas Toom.

"Olemasolevatest kohustustest see on ehk kõige tähtsam, kuna nii europarlamendis kui ka Eestis olen ma Keskerakonna esindaja, seega erakonna käekäigu pärast pean südamega hoolt kandma," vastas Toom küsimusele, kui suureks koormaks oleks talle võimalik erakonna juhtimine. Toom kiitis ka enda head meeskonda, tänu kellele saab ta vajadusel keskenduda Eesti poliitikale ilma selleta, et töö Brüsselis tegemata jääks. "Ja kindlasti ei näe ma põhjust, miks Savisaar peaks pikemat aega ära olema," lisas Toom.

Uurides, mida arvab Toom praegusest vastuolulisest olukorrast, kus Keskerakonna kongress on küll uue põhikirja kinnitanud ja käitub sellele vastavalt, kuid Tartu maakohus dokumenti kinnitanud ei ole, vastas europarlamendi saadik, et põhikiri kehtib ning hetkel on erakonnas neli aseesimeest. "Põhikiri on kongressi poolt vastu võetud, kuid pole kohtu poolt registreeritud. See tähendab nimelt toimingute tegemist, seega kehtetuks teda pidada ei saa. Hetkel on erakonnas üks esimees ja neli aseesimeest ning nii saab olema ka peale kohtu poolt põhikirja kinnitamist," sõnas Toom.

Kongressil valiti lisaks erakonna esimehele ka juhatuse liikmed. Vastavalt nii uuele kui vanale erakonna põhikirjale on esimehel õigus määrata enda eemalolemise ajaks asetäitja valitud juhatuse liikmete seast. "Seda Savisaar ka tegi ning juhatus kinnitas tema ettepaneku," ütles Toom.

Keskerakonna juhatus otsustas reedel, et erakonna esimehe Edgar Savisaare ajutise äraoleku korral saab tema asetäitjaks erakonna aseesimees, europarlamendi liige Yana Toom, kes oli hiljutise Keskerakonna esimehe valimise kampaania ajal Savisaare üks ustavam toetaja. Savisaar nimetas Toomi erakonna aseesimeheks Keskerakonna novembrikuisel kongressil, kus ta vastaskandidaati Kadri Simsonit esimehevalimistel napilt võitis. Kui varem oli erakonnal kaks aseesimeest – Kadri Simson ja Enn Eesmaa –, siis pärast kongressi koguni neli, peale Toomi veel Jaanus Karilaid, Siret Kotka ja Olga Ivanova.