Keskerakond maksab Edgar Savisaarele riigikogu liikme palka, sest Savisaar on altkäemaksu võtmise kahtlustuse tõttu linnapea ametist kõrvaldatud.

Riigikogu tavaliikme palk on praegu 3437 eurot kuus. Sellest kätte saab Savisaar 2685 eurot. Keskerakond selgitas, et Savisaarele makstakse palka töölepingu alusel ja tasutakse seadusest tulenevad maksud. See tähendab, et Keskerakond maksab Savisaare palga pealt ka üle 1000 euro sotsiaalmaksu kuus. Kokku läheb Savisaarele palga maksmine Keskerakonnale iga kuu maksma 4599 eurot.

Keskerakond tasub Savisaare eest ka tema auto ja autojuhi eest. Auto rent on vähemalt 1338 eurot pluss käibemaks. Savisaare autojuhi palk jäi linnavalitsuse teatel linna palgal olles vahemikku 400 - 1100 eurot. Kui autojuhi brutopalk on 1000 eurot, siis koos sotsiaalmaksuga oleks Keskerakonna kulu 1338 eurot kuus. Sellele lisanduvad muud transpordi ning sidega seotud kulud.

Kui eeldada, et selline olukord kestaks kogu aasta, läheks Savisaar Keskerakonnale maksma kokku vähemalt 87 000 eurot aastas. See arvutus on tehtud eeldusel, et autojuht saab 1000 eurot kuus palka.

Keskerakond on lubanud tasuda ka Savisaare ja koos temaga kahtlustuse saanud Kalev Kallo õigusabikulud. Kui eelmisel aastal oli eelarves õigusabikuludeks ette nähtud 40 000 eurot, siis 2016. aasta eelarves on selleks ette nähtud 60 000 eurot. Keskerakonna juhatuse liige Mailis Repsi sõnul paistab, et õigusabikulud võivad minna üle eelarve.

Keskerakonna sissetulek selle aasta esimeses kvartalis olid umbes 400 000 eurot, sellest 90 protsenti oli riigi toetus. Kui järgmised kvartalid toovad samasugused, on Keskerakonna sissetulek sel aastal 1,6 miljonit eurot.

Kui Savisaarega seotud kulud koos õigusabikuludega ulatuvad sel aastal kuni 150 000 euroni, siis võtab Edgar Savisaar (koos teiste Keskerakonna juriidiliste muredega) sel aastal kümme protsenti Keskerakonna eelarvest.

Hädad ei lõppe sellega. Erakondade rahastamise järelevalve komisjon (ERJK) nõuab mitmelt keskerakondlaselt tagasi enne kohalikke valimisi Tallinna linnaeelarve rahaga tehtud reklaamide kulu. Savisaarelt nõutakse 113 000 eurot. Tõenäoliselt on Savisaarel see raha olemas, aga kui ta otsustab seda mitte tagasi maksta, nõutakse see sisse Keskerakonnalt kolmekordses ulatuses. See tähendab Keskerakonnale 339 000 euro suurust kulu.

Ringkonnakohus otsustas veebruaris, et Savisaar peab raha tagasi maksma, aga Savisaar kaebas otsuse riigikohtusse. Kui riigikohtu otsus selle kohta tuleb Savisaarele negatiivne ja ta peab raha sel aastal tagasi maksma, aga ei tee seda, võib ERJK juba sel aastal Keskerakonna riigi toetusest 339 000 eurot kinni pidada.

Sel juhul oleks Edgar Savisaare kogukulu Keskerakonnale sel aastal peaaegu 500 000 eurot. Praeguse seisuga pole ka põhjust arvata, et Savisaarega seotud kulud, nagu palk, auto, õigusabi, lõppeksid sel aastal. See tähendab, et Savisaarega seotud kulud jätkuvad ka järgmisel aastal.