Savisaar lausus kolmapäevasel linnavalitsuse pressikonverentsil, et kaitseministeerium saatis linnale veel ühe kirja, kus nõuab Vabadussõja võidusamba jaoks maad endiste tenniseväljakute alal, mis aga kuulub erafirmale.

“Nad teatavad kõigepealt, et Vabadussõja võidusamba territoorium võib hõlmata kuni kolme Tallinna linnale kuuluvat kinnistut, ja nüüd järgneb loetelu, ja siis tuleb ka kinnistu, mis kuulub Varamaade Kinnisvara OÜle,” sõnas linnapea.

“No tule taevas appi,” lausus Savisaar. “Teiste sõnadega — meile pakutakse välja, et me sõlmiksime asjaõiguslepingu kinnistu suhtes, mis ei kuulu Tallinna linnale/-/. Jutt on tenniseväljaku kinnistutest. Kas me oleme jõudnud sellise olukorrani, kus kaitseministeeriumis on inimesed, kes ei tunne Tallinna linna. Kuidas nad seda küll kaitsta mõtlevad tulevikus.”

Varem on väidetud, et Vabadussõja võidusammas peaks tulema Harjumäele, lausus Savisaar. “Minu eelkäija härra Palts on selle kohta isegi kivi pannud. Nüüd saime me teada, et seda sammast kavandatakse hoopis tenniseväljakutele. See tekitas meie jaoks samuti segadust.”

Ka meenutas Savisaar kaitseministeeriumi kirju pronksmehe teemal, kus esmalt räägiti valest aadressist, kus asub hoopis Paul Kerese mälestusmärk.

“Kaitseministeeriumil on raskusi sammastega hakkama saamisel,” täheldas Savisaar. “Ükskõik, kas Tõnismäe sambaga või Vabadussambaga. Me püüame seda segadust klaarida, aga see teeb meid muidugi ettevaatlikuks.”

Savisaar ootab valitsuse plaani Tõnismäe olukorra lahendamiseks. “Praegu pole millegi üle rääkida peale [endise kaitseministri Jürgen] Ligi kahte ühelõigulist kirja, kus pakutakse üks koht välja, siis teine koht. Nüüd räägitakse hoopis kolmandatest kohtadest. Meil pole ju praegu millegi üle mõelda.”

Samas lootis linnapea, et koostöö praeguse kaitseministri Jaak Aaviksooga kujuneb tulemusrikkamaks ja paremaks.

Vägikaikavedu kaitseministeeriumi ja valitsusega sambaküsimuses Savisaar eitas. “Vabariigi valitsusel kui ka Tallinna linnal on üks ja seesama eesmärk — see on see, et elu areneks rahulikult, et inimesed oleksid kooskõlas oma ideedes, me ei pea mingit väigikaikavedu. Ma arvan niimoodi, et Tallinna linna jaoks on kahtlemata väga tähtsaid küsimusi, mitte ainult küsimus Tõnismäe monumendist.”

Savisaar nentis, et kui isegi kohus on leidnud, et Tõnismäe monumendi ümbertõstmise küsimus on lahendusest kaugel ja oodatud on linnapoolsed konstruktiivsed ettepanekud, siis ei tahaks ta “asjadest ette rutata”.