Savisaar rõhutas, et Tarand on mitteparteiline alternatiiv ning tagasipöördumise sillaks erakondade ja rahva vahel. „Tarand ei pea kandideerimisel poliitiliselt ümber kehastuma kellekski teiseks ja ei pea ennast maha salgama. Ta läheb võitlusse ja ma usun et võidab sellena, kellena teame teda meie, teavad teised erakonnad ja teab terve Eesti,” teatas Keskerakond.

„Indrek Tarand rääkis juba mullu detsembris täiesti avalikult presidendiks kandideerimisest, näiteks roheliste valimiskonverentsil esinedes – seda ei tahetud märgata. Pärast Riigikogu valimisi unustati see sootuks kui kolm erakonda kuulutasid, et nende kandidaadiks on Ilves,” selgitas Keskerakonna esimees.

„Reformierakonna staap oli ju juba enesele puhkused broneerinud ning oldi täiesti kindlad, et augustis jääb üle ainult Ilves presidendiks vormistada. IRL ja sotsidki olid valdavalt leppinud teadmisega, et teist kandidaati pole,” märkis Savisaar. „Ja oh seda sagimist kui sel esmaspäeval ilmus Keskerakond välja Tarandiga.”

Savisaare sõnul tegid vastaserakonnad esimese panuse ignoreerimisele, kuid siis vähehaaval toibusid. „Esimesena toibus Ilves ise, kes tervitas Tarandi kandideerimist. Kui Juku-Kalle Raid esindas IRLi paanikaosakonda, siis Tõnis Lukas andis juba oluliselt tasakaalukamaid kommentaare. Delfis sõna võtnud Andrus Ansip kuulutas, et KÕIK reformierakondlased toetavad Ilvest ja pikemalt ei taha sel teemal rääkida. Ilmselt on võimupartei staapigi jõudnud kõhklused kohtadelt ning seepärast pidi esimees ütlema, kuidas on õige.”

Savisaar lisas presidendikandidaati iseloomustades, et Indrek Tarand on sündinud ja kasvanud Eestis ning kõik teavad tema isa, ema, onu, venda ja isegi vanaema.

„Praeguses seisus ei vastandu Keskerakonna esitatav kandidaat Ilvesele, vaid Ilvesel endal tuleb hakata rahvale seletama, mis tunne on tal parteide tagatubades kokku lepitud kandidaadina minna kandideerima parteitu rahvalemmikuga,” märkis Savisaar.

Keskerakonna esimehe hinnangul tooks presidendivahetus kaasa paradigma muutuse. „See oleks tõesti uus algus Eesti poliitikas. Loodetavasti pööraks Eestis sündinud ja kasvanud riigipea riigi taas näoga oma rahva poole. Uus riigipea võiks ületada liiga laiaks kärisenud lõhe erakondade ja rahva vahel. Ja ma tõesti loodan, et just valijameeste kogust hakkab lahenema ka vastasseis omavalitsuste ja valitsuse vahel. Riigikogus presidenti tehes poleks selleks lootustki.”

Savisaar ütles, et praegu on ebatavaline seis, kus Tarandi kandideerimisest võidavad kõik. „Sarnaselt Keskerakonnaga peab Tarand Eesti põletavaimaks probleemiks tööealiste inimeste massilist väljarännet. President peab hoidma riiki kursil, mis jätaks inimestele võimaluse oma kodumaal väärikalt toime tulla. Kui ta seda ei suuda, siis ei päästa meie rahvast hääbumisest ka valitsuse mistahes vanemahüvitised ega presidendi üksikute talentide tagasimeelitamine. Eestlased hääletavad jalgadega nii Eesti erinevate omavalitsuste vahel liikudes (tullakse valdavalt keskerakondlikku Tallinnasse) kui ka riigist üldse lahkudes (valdavalt siirdutakse astmelise tulumaksuga riikidesse).”

Savisaar ütles, et Tarand saab hääli ka koalitsioonist ja eelkõige just IRList. „Ka opositsioonist võivad Tarandile tulla Keskerakonna toetusele lisaks hääled sotside seast, eelkõige endised rahvaliitlaste ja ekskeskerakondlaste poolt, kuid miks mitte ka põlissotsidelt.”