“Sellega saaksime veelkord sümboolselt siduda ühte Eestile esimest korda vabaduse toonud võidu Vabadussõjas ja praeguse vabaduse toonud 1991. aasta ajaloolised augustipäevad,” kirjutab toona peaministri toolil istunud Savisaar oma blogis.

“Rääkimata sellest, et Vabaduse väljaku valmides on samba avamine märksa kohasem, kui seda oleks avatseremoonia lahti kaevatud ehitusplatsi serval. Kuhu seal rivistada kaitseväelased, diplomaatiline korpus ning kuhu peaks telekaamerad peitma oma silmad? Kui eesmärgiks on Eesti maine tõstmine oma rahva ja maailma silmis, siis oleks kõige targem avada võidusammas koos Vabaduse väljaku valmimisega.”

Savisaare kinnitusel on praegune Tallinna linnavõim teinud enda poolt kõik võimaliku, et Vabaduse kellale ja võidusambale väärikas väljak lõpuks ometi valmis teha. “Ka praegune Eesti valitsus on Võidusamba rajamiseks tublisti pingutanud. Terve Eesti võidaks kui uuendatud väljak ja uus sammas avatakse koosmeeles,” märgib Savisaar.

“Ma ei julge öelda, kas mitme tuhande aasta pärast siin maal midagi teatakse või tahetaksegi teada meist ja meie Vabadusest. Küll on selge, et uus Vabaduse väljak ja võidusammas annavad hoopis uue tooni meie riigi taasiseseisvumise 20. juubelile 2011. ja Eesti riigi 100. juubelile 2018. aastatel. Vähemalt on selleks ajaks mitte ainult valmis, vaid loodetavasti ka kogu Eesti rahva poolt omaks võetud koht omariikluse jaoks kesksete sündmuste tähistamiseks. Nagu näitab maailma kogemus ja kasvõi meie omagi Vabaduse kella lugu, ununevad tülid ja süüdistused õigete asjade ärategemise järel kiiresti.”

Linnapea sõnul ei saa Vabaduse väljakul toimuvat taandada vaid maa-aluse parkla rajamisele. “See oleks lihtsustatud ja võib-olla ka mitte õige lähenemisviis. Maa-alune parkla võib Vabaduse väljakule ju tulla. Sellega lahendame me oluliselt kesklinna liiklusprobleeme. Pole aga midagi katki ka siis, kui me väljaku alla rajame muuseumi- nendest iidsetest leidudest, mida arheoloogilised väljakaevamised tallinlaste jaoks on avastanud. Sõltub sellest, mis sealt maa-alt veel välja tuleb. Miks mitte, anda seal ruumi ka ekspositsioonile 1991. augustipäevadest samal väljakul.

Peamine on aga miski muu - alanud on Vabaduse väljaku laiaulatuslik renoveerimine, mida avalikkusele on lubatud juba pikka aega ja mis nüüd lõpuks ka ära tehakse. Ning siis te näete, kui hästi kõlavad kokku Vabaduse väljak, Vabaduse kell ja Vabadussõja võidusammas. Kõik need kolm täiendavad üksteist ja kõlavad kokku ühtses helistikus.”