Võimaliku lahendusena näeb ministeerium jätkuvalt, et Vilde tee 90 elamu riigile kuuluv osa munitsipaliseeritakse ja elamu ülejäänud osa omandab Tallinna linn seniselt elamu kaasomanikult.

Aeg on jutud lõpetada ja ükskord ometi see küsimus lahendada, leiab majandus- ja kommunikatsiooniminister Edgar Savisaar. „Eelmiste valitsuste ajal oli majandusministeerium selle hoone riigile kuuluva osa munitsipaliseerimise vastu, nüüd me oleme poolt, vaja on vaid Tallinna poolset algatust. Veelgi enam, kui Tallinnal käib üle jõu maja teise osa, mis kuulub eraomanikule, tagasiostmine, siis püüame ka selles osas aidata. Ka siin on riigi positsioon muutunud linnale soodsamaks. Vaja on aga, et linn näitaks üles head tahet ja hakkaks ka ise nende küsimustega tegelema.”

Tallinna linnapea Tõnis Palts aga peab ebaõiglaseks, et linn kannaks ebaproportsionaalselt suure osa majandusministeeriumi süül tekkinud probleemi lahendamise kuludest. Vilde tee ühiselamute probleemi lahendaks linnapea sõnul see, et majandus- ja kommunikatsiooniministeerium need välja ostaks ja oma vea parandaks. Linn on lubanud sellisel juhul eraldada kuni 20 miljonit remondiraha. Ühiselamute hinnaks on kokku lepitud 14 miljonit krooni.

Riik on valmis kaaluma ühiselamu Capital Kinnisvara omanduses oleva poole finantseerimise abistamist, kui Tallinna linnavalitsus sellekohase taotluse esitab, teatas Delfile ministeerium.

Juhul, kui Tallinna linn peab õigeks kõnealuse ühiselamu ühe osa munitsipaliseerimist ja teise osa ostu eraomanikult, aga tekib raskusi tehingu finantseerimisel, on ministeerium valmis asuma läbirääkimistesse tehingu kaasfinantseerimiseks. „Arvestades maja tehnilist seisukorda ning purunenud küttetorustikke tuleb asuda probleemi lahendama koheselt veel enne sügise saabumist. Peame vajalikuks võimaldada elanikele normaalsed elamistingimused,” on kirjas Delfile saadetud teates.

Ministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Kati Kõrbe: “Me peame õigeks, et sellest majast saaks osa Tallinna munitsipaalelamufondist. Samuti peame vajalikuks küsimuse kiiret lahendamist enne külmade tulekut, kuna tõsiseks probleemiks on hoone tehniline seisukord. Kogu maja vajab kapitaalremonti, välja on vaja vahetada tehnosüsteemid.”

Vilde tee 90 elavad ligi 110-120 üürnikku/leibkonda, neist paljud on majanduslikult vähekindlustatud ning kellel puudub võimalus oma eluasemeküsimus iseseisvalt lahendada. Praegu on nad sunnitud eraomanikule maksma ülejõu käivat üüri, nende juriidilist staatust saab võrrelda sundüürniku staatusega.

Hetkel on kõnealune ühiselamu majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ning Capital Kinnisvara ühisomandis.