Järgneb Edgar Savisaare avalduse tekst täies mahus:

Tänane Postimees on avaldanud väidetavalt Tallinnas asuvast USA saatkonnast lekkinud ning mitmete vahendajate kaudu Postimehe käsutusse jõudnud dokumente. Kusjuures juba ette on antud teada, et dokumente avaldatakse vaid valikuliselt, kogu materjali keegi avaldada ei kavatse.

Minu jaoks on kõige suuremaks küsimuseks, kas Postimees ikka annab endale aru, millist kahju ta Eesti presidendi institutsiooni sel viisil rünnates kogu riigile võib tekitada.

Ilmselt soovib Postimees, et tema avaldatud väidetavatest USA saatkonna dokumentidest (mille autentsuse kohta pole mingit ametlikku kinnitust!) jääks lugejale ainuvõimalik mulje, et Toomas Hendrik Ilves on olnud USA mõjuagent presidendiks kandideerimise ajal ning on jätkanud seda ka presidendi ametis.

Toon sellele viitavad tsitaadid Postimehest:

“Välispoliitikas soovib Ilves täita suure tühimiku olles EL-i uusliikmete hääleks, kes soovivad suunata euroliitu liberaalsema majanduse ning USA-meelsema välispoliitika poole,” kirjutab Postimees viidates USA saatkonna väidetavalt ettekandele 2006. aasta juunist.

Jääb mulje, et Ilves lubas juba 2006. aastal ajada USA asja üle-euroopalisel tasemel.

Veel kirjutatakse: “President Ilves on tulihingeliselt ameerikameelne ning ta toetab tugevalt Eesti sõjalisi välismissioone.” Seda teatas USA saatkond 2008. aasta aprillis oma riigile.

Püütakse jätta muljet, et Ilves on vaat et ameeriklaste käepikendus ning hoolitseb selle eest, et Eesti sõdurid ikka Iraagis ja Afganistanis kenasti paigal püsiksid.

USA saatkonna veel ühes väidetavas ettekandes märgitakse: “Oli ilmne, et president Ilves loodab, et uus koalitsioon ei hõlma ei Keskerakonda ega Rahvaliitu.”

Sellega antakse toon, et Ilves kannab võõrriigi saatkonnale ette olukorrast Eesti sisepoliitikas ning edastab oma subjektiivseid hinnanguid.

Selliseid väiteid õhku pildudes üritatakse Ilvest presidendivalimiste eel diskrediteerida.

Iga Eesti kodanik, kes seda pretsedenditud rünnakut riigipea institutsiooni vastu pealt näeb, peaks endalt küsima — kelle huvides Postimees seda teeb?

Esmalt süüdistati suurima opositsioonierakonna esimeest, nüüd tungitakse samamoodi jõhkralt kallale Eesti presidendile. Kusjuures Keskerakonda mõni kuu tagasi rünnates väitis Postimees samuti, et neil on mingeid oma sõnu kinnitavaid dokumente. Kuid juba sama päeva õhtuks selgus üheselt, et mingeid selliseid dokumente üldse ei eksisteerigi.

Minu isiklikul hinnangul sillutatakse opositsioonierakondi (Ilves oli enne presidendiks saamist ju sots!) välisriikide käsilastena näidates Andrus Ansipi erakonna teed võidule Riigikogu valimistel. Võimalik, et Andrus Ansipile isiklikult tehakse rada presidenditooli poole.

Ohus on Eesti demokraatia. Olgem ettevaatlikud ja valvsad!

Soovin Ilvesele jõudu võitluses, mis on presidenditooli pärast alanud. Soovitan Ilvesel kindlasti kasutada kõiki Eesti õigusega talle tagatud võimalusi oma au ja väärikuse kaitsmiseks — kasutades selleks kohtute abi või pöördudes teiste õiguskaitseorganite poole.