19. detsember, kuupäev, mil linn käsib vanalinna hariduskolleegiumil (VHK) Uus 19 / Vene 28 hoone ehk Okasroosikese lossi ruumid vabastada, läheneb armutult, ent linnapea Edgar Savisaare otsus on vankumatu: kool on aastate jooksul niigi palju raha saanud ja neil tuleb Aia tänaval edasi hakkama saada, kirjutab Eesti Päevaleht.

VHK-ga seotud muusika- ja teatritegelased on aga otsustanud 13. detsembril heategevusliku kontserdi korraldada. VHK direktori asetäitja Aive Sarapuu sõnul astuvad üles tuntud muusikud, näitlejad ja VHK õpilased. Kontserdituludest luuakse fond, mille abil saaks Sarapuu sõnul korda ka ehk Okasroosikese lossi katuse — selle on ju linn ka põhjuseks toonud, miks hoone muusikakoolile ei sobi.

Kool võib ju raha koguda, kuid linn Okasroosikese puhul abi ei vaja. Kesklinna vanem Aini Härm ütles, et pärast hariduskolleegiumi väljakolimist on kavas alustada remonti ja vahendid selleks on juba olemas. „Kodanikualgatus väärtuslike objektide renoveerimise toetuseks on igati tervitatav,” märkis Härm.

Segaseks jääb aga, miks linn üleüldse ruumid koolile kasutada andis. Septembri keskel kirjutas Eesti Päevaleht, kuidas Kesklinna valitsus vaid kaks nädalat pärast kokkuleppe sõlmimist teatas, et nõuab juba kolme kuu pärast pindade vabastamist. Tookord põhjendas Härm, et peab Okasroosikese ruume lastele ohtlikuks, sest laest võib pudeneda krohvi ja hoone ei vasta tuleohutusnõuetele.

Ilmneb vastuolu — kevadine ettepanek Okasroosikese VHK-le kasutusele andmiseks tuli samuti Kesklinna valitsuse ja Tallinna haridusameti poolt. See, et senine muusikakooli maja Aia tänaval juba 1990. aastatel ohtlikuks tunnistati, on võimul justkui võluvitsaga mälust pühitud.

Nii Kesklinna linnaosa valitsus, haridusamet kui ka linnapea raiuvad unisoonis: kool oli teadlik, et saab pinnad vaid ajutiselt ning abiruumideks, mitte õppetöö tarvis. „Kool tegutses siin sisuliselt omavoliliselt,” teatas linnapea Edgar Savisaar nädala eest Kuku raadio eetris. Okasroosikese loss vajab väga suuri investeeringuid, selleks et teda võiks kasutada muusikakoolina,” rääkis Savisaar.

Savisaare lahendus on lihtne: muusikakool pole uus asutus ja võib edasi tegutseda seal, kus juba aastaid on olnud — Uuel tänaval. Kõrva kriipiv keelevääratus, sest just sealt linn VHK-d välja ajabki. Ilmselt pidas linnapea silmas, et kool peab edaspidi Aia tänava laguneva hoonega leppima. Kuigi ekspertiiside järgi võib ju väita, et vana muusikakooli olukord on Okasroosikesest vähemalt kaks korda hullem.