Delfi avaldab linnapea kirja muutmata kujul.

Lugupeetud peaminister Andrus Ansip, hea Andrus!

Sattusin lugema Sinu avaldust avaliku arvamuse uuringute kohta, mida uuringufirmad on viimastel kuudel üksteise võidu avaldanud. Õige jutt, neid ei maksa tõesti tõsiselt võtta. Olen Sinuga selles küsimuses sajaprotsendiliselt sama meelt. Valija otsustab tuleva aasta märtsis, milliste erakondade ja poliitikute seisukohti ta toetab ja milliste mitte.

Seda enam, et erinevad uuringud näitavad nii erinevaid tulemusi, et mulle näib, et ka sotsioloogid ise on segaduses ja ei oska seda olukorda enam kuidagi kommenteerida. Ühes uuringus kõrgub Reformierakonna toetus mäekõrguselt kõigi teiste üle, teises uuringus on Keskerakonnaga sama pulga peal. Nagu muudaks Eesti rahvas iga päev meelt, keda toetada ja millist maailmavaadet eelistada.

Muide sama lugu on euroga. Olen lugenud uuringutest, mis ütlevad, et avalik arvamus on selline, et pooled on euro poolt, pooled aga vastu. Hiljuti aga näidati mulle uuringutulemusi, kus euro vastu oli märksa enam inimesi kui euro poolt.

Need uuringud on nagu rikkis kraadiklaas, mille näitu ei saa usaldada.

Üldse on tobe sellele niipalju tähelepanu pöörata. Tähtis pole ju see, kes enne valimisi mingis uuringus punkte kogub. Isegi see, kes tegelikult valimistel rohkem hääli saab pole ju peamine. Peamine on ikka see, mis saab Eestist, mis otsuseid tehakse järgmise nelja aasta jooksul seoses maksude, tööpuuduse, pensionide ja paljude teiste võtmeküsimustega.

Usun, et kahe Eesti suurima erakonna esimeestena on meie ühine vastutus hoolitseda selle eest, et Eesti poliitiline debatt oleks sisulisem ja mitmetahulisem kui see lihtsustatud lähenemine, mida esindavad erakondade reitingud ja nende põhjal tehtavad järeldused. Ega keegi seda meie eest tegema ei hakka.

Ma usun, et ka Reformierakond nõustub, et praegu ei ole õige aeg kulutada energiat kolmandajärgulisele.

Meie juhitavate erakondadel on paljuski erinevad seisukohad, kuid selleks valimisteelne aeg ongi, et nendest seisukohtadest rääkida. Mida elavam ja sisulisem on diskussioon, seda enam saavad inimestele selgeks kõigi pakutavate lahenduste tugevused ja nõrkused, poolt- ja vastuargumendid.

Usun, et oled nõus. Mida kaalutletuma otsuse valijad teevad, seda parem Eestile.

Parimate soovidega,

Edgar Savisaar

Tallinn 26.11.2010