Savisaar nentis Postimehele antud intervjuus, et pronkssõdur unustatakse pärast valimisi. “Ma mäletan, kuidas enne 1999. aasta valimisi lubasid Isamaaliit, sotsid ja Reformierakond, et pronkssõduril on päevad loetud.”

Pärast valimisi panid Jüri Mõis ja Liisa Pakosta sinna mõned tahvlid juurde, et monument on Teise maailmasõja ohvrite mälestuseks. “Minu meelest tegid täiesti õigesti, et tahvlid panid, aga siis oli ka kõik,” nentis Savisaar. “Asi oli lahendatud. Mina käsitlen seda praegu selgelt üritusena valitsust kõigutada, aga ma ei näe sellel üritusel erilisi väljavaateid.”

Savisaar nimetab valitsuse kõigutajaid äpudeks, kes ei suuda poliitikasse tulla ja üritavad endale niimoodi toetust võita. “Ma ei näe, et Reformierakond saaks seda küsimust tõstatades mingit poliitilist kasu. Ma ei usu, et isegi Isamaaliit sellest midagi võidaks.”

Reformierakond peaminister Andrus Ansipi on öelnud selgelt, et tema on ausamba vastu. “Ansipist ei ole ehk ka väga adekvaatselt aru saadud,” leidis Savisaar. “Meil kõigil on emotsioonid. Ma mõistan täiesti Ansipit ja tema seisukohti, aga me oleme vabariigi valitsus ja peame teadma, et Eestis on 200 000 inimest, kellele see sammas on väga tähtis. Veelgi enam, väga paljudele neist 200 000st on tegemist pühamuga ja sellises olukorras ei hakka ükski valitsus seda öövarjus kraanaga ära viima.”

Sammas pole Savisaare sõnul vaid venelaste küsimus. “Oleme ise kuidagi kunstlikult eemaldunud sellest sambast. Justkui nagu andnud selle ise ära. No mis Aljoša ta on? On ju selge, et seda sammast võib nimetada Kristjani sambaks (üheks monumendi modelliks oli maadleja Kristjan Palusalu — toim) või kellegi teise nimega, aga igal juhul on see eesti nimi.”

Leinasambana on tal ka eestlastele oma tähendus, täheldas Savisaar. “Lugesin Kesknädalast Bernhard Lodjaku artiklit, kuidas nad läksid Kuramaal ka lahingusse sinimustvalge lipu all, ja ma täiesti usun, et nende seas oli inimesi, kes mõtlesid Eesti vabariigist ja uskusid, et ka nemad saavad anda panuse vabariigi tagasitulemisse. Samba suhtes hoolimatult käitudes unustame ka nende mälestuse. Selles mõttes ei leia ma sugugi, et see asi on nii mustvalge eestlaste ja venelaste küsimus.”

Savisaare sõnul on selle teema käsitlemise juures välja pakutud, et tegelikult see, mis toimus pronkssõduri ümber vene poole pealt, oli nagu eestlaste Hirvepark. “Kui see on nii, siis kõige rumalam käitumisviis oleks see, kui püüaksime kedagi represseerida, karistada või sammast kõrvaldada.”

Sel juhul hakkab selle tühja koha peal käima ja lilli tooma kümme korda rohkem inimesi, ennustas Savisaar. “Probleemi ei lahendata, vaid muudetakse teravamaks. Kui tunnistame, et meil on probleeme vene kogukonnaga ja meie integratsioonipoliitika on olnud naiivne ja pealispindne, siis pronkssõduri äraviimisega kindlasti teravdame probleeme, mitte ei lahenda.”

On valitsus kõikumas? “Iga valitsus, kui ta hakkab tegema rumalusi, võib kõikuda,” lausus Savisaar. “Ma arvan, et meie valitsus on küllalt mõistlikke käike teinud, ja ma ei näe, et ükski valitsuspoole osalistest võidaks, kui situatsioon teravneks.”