“Kahetsusväärne, et valitsus ja siseministeerium on oma reageeringutes Pärnus toimunule hiljaks jäänud,” teatas Savisaar esmaspäeval BNS-ile. “Vajalikke samme ei astuta või tehakse neid ainult kohaliku prefektuuri või maavalitsuse tasemel, millest jääb väheseks.”

Opositsiooniliider soovis samas teada, miks pole alustatud üleriigilist politseioperatsiooni salaalkoholi konfiskeerimiseks ka mujal peale Pärnu.

“See, et seni on mürgist puupiiritust limonaadipudelites avastatud ainult Pärnumaal, ei tähenda, et mujal seda ei ole,” märkis ta.

Samuti heitis Savisaar ette, et alustatud pole ohvrite omaste ja sugulaste tuvastamist ega võetud nendega kontakti ning miks hilines spetsiaalse psühholoogide töörühma moodustamine.

“Miks piirdutakse vaid faktide konstateerimisega ega tehta selgitustööd vajadusest pöörduda kohe arstide poole,” küsis opositsioonijuht. “Eriti vähe on sellist selgitustööd tehtud vene keeles.”

Savisaare sõnul ei piisa Pärnu politseiprefektuurist, et välja selgitada, kust see puupiiritus tuli ja kus seda on valmistatud. “Ega meil puupiiritust iga nurga taga ka ei toodeta. Ma ei välista, et puupiirituse valmistamine on seotud suurte viinavabrikutega,” lisas ta.

Tema sõnul käis siseminister Tarmo Loodus küll pühapäeval kohapeal, kuid asjaosaliste ütlusi mööda meenutas tema visiit rohkem kooliekskursiooni kui tegutsemist kriisiolukorras.

“Võib-olla ei saagi isamaaliitlasest siseministrilt professionaalsust nõuda, aga seda enam peaks ta enesele valima professionaalsed abilised,” märkis Keskerakonna esimees.

Savisaar lisas, et siseministeeriumi tegevus suurõnnetuste ärahoidmisel ja nende tagajärgede leevendamisel muutub järjest saamatumaks ning asjatundmatumaks.

Keskerakonna esimees ja endine siseminister Savisaar avaldas oma avalduses ka kaastunnet Pärnu suurõnnetuses hukkunute omastele ja sugulastele.

Politseil ja kiirabil oli esmaspäeval kella 13 seisuga andmeid 22 hukkunu ja 33 mürgistusnähtudega haiglaravi vajava raskes seisundis inimese kohta, kes tarbisid nädalavahetusel Pärnumaal tundmatu päritoluga mürgist vedelikku.

Mürgist puupiiritust joonud hukkunute arv võib aga veelgi suureneda, kuna esmaspäeval lisandunud kannatanute puhul on tegemist täiesti uute juhtumitega.