Keskerakonna liider Edgar Savisaar on hetkel samuti kinnisvaraskandaali keskmes, kuna tema ülisoodne suvilaost Kalevi kommivabrikandi Oliver Kruudaga seotud firmalt võib omada korruptiivset maiku.

“Palume Teie poliitilist hinnangut reale juhtumitele, kus endisi peaministreid Mart Laari ja Juhan Partsi on süüdistatud ebaeetilises ja korruptiivses käitumises seoses mitmesuguste neid puudutavate maja- ja korteritehingutega,” seisab arupärimises, teatas Keskerakond.

“Meedia on neid küsimusi korduvalt üles tõstnud, kuid Laari, Partsi ja Tarandi valitsused on neid summutanud, jättes avalikkusele toonastest valitsevatest erakondadest mulje kui kriminaalse sobingu osalistest. See on kahandanud avalikkuses Eesti riigi usaldusväärsust ning seadnud ohtu meie demokraatliku arengutee.”

Arupärimise kohaselt ostis peaminister Mart Laar võimuloleku ajal 800 000 krooni eest maja Tallinnas Ao tänaval kahasse oma sõbra moekunstnik Ivo Nikkologa.

„Kahtlased asjaolud ümbritsesid majaostu algusest peale, kuna hind oli kinnisvara tegeliku väärtusega võrreldes väga soodus,” teatas Keskerakond. „Mõni aeg hiljem tõstetigi elamu väärtus ühtegi senti investeerimata 2,2 miljoni kroonini. Vastavalt maja “uuele hinnale” andis Ühispank laenu, mis saadi kroonides, aga tagasi tuli maksta EVPdes, mille kurss märtsis 1998 oli 33 senti. Eriliselt raha kulutamata saadi lahti ka sundüürnikest ning Laarist saigi tubli majaomanik.”

Arupärimise esitajad paluvad peaminister Ansipilt hinnangut ka endise peaministri Juhan Partsi tehingutele. „1993.aastal andis justiitsministeerium Juhan Partsile Tallinnas Lasnamäel Alvari 35 asuvas majas kaks kõrvuti asuvat kahe — ja kolmetoalist korterit,” teatab keskpartei. „Osas sellest elamust oli justiitsministeerium ostnud oma ametnikele ja kohtunikele tööandja eluruumideks, mida seadus ei lubanud elanikele erastada. Parts erastas aga erandkorras oma elamispinna, müüs korterid maha ja ostis Tallinnas Nõmmel maja.”