„Tuleva aasta 1. jaanuarist lõpeb ära ÜRO julgeolekunõukogu mandaat ning pole mingit põhjust jätkata kaitseväelaste missiooni Iraagis,” ütles Savisaar pressiesindaja vahendusel. „Seda enam, et Iraak meie kaitseväelasi oma riiki enam nii väga ei tahagi.”

Savisaare sõnul hämas täna koalitsioon riigikogus, et saada seaduseandjalt volitusi kaitseväelaste Iraaki saatmiseks.

„Valitsuse poolt riigikogule saadetud otsuse eelnõu ütleb, et pikendatakse Iraagi missiooni juhul, kui Iraagi valitsus esitab vastavasisulise palve,” ütles Savisaar. „Sellist palvet pole Iraak esitanud. Kindlasti ei saa Iraagi rahvusliku julgeoleku nõuniku kirja pidada mandaadiks missiooni pikendamisel. Eesti valitsus justkui anuks ja paluks, et me ikkagi jätkuvalt saaksime Iraagis edasi olla. Samas, miks siis Eesti peab ikkagi selle viie viimase riigi hulgas olema?”

Savisaare sõnul oleks valitsus pidanud taotlema missiooni pikendamist riigikogus pärast asjakohase Eesti ja Iraagi kahepoolse lepingu sõlmimist.

„Kuid mina oleks hääletanud ka siis Eesti kaitseväelaste sõjalises tegevuses osalemise vastu,” ütles Savisaar. „Eesti jaoks on aeg astuda välja USA alustatud sõjast ja tulla koju tagasi. Eesti ühiskonna avalik arvamus ei ole Iraagi-missiooni toetanud. Poliitikud saatsid Eesti sõdurid Iraaki okupantidena. Meil peaks veel värskelt meeles olema, mida tähendab ühele rahvale okupatsioon.”

Savisaar lisas, et Eesti võiks erinevalt USA-st aru saada, et relvade abil rahu eksportida pole võimalik. „Eriti keeruline on seda teha omamata Iraagi rahva toetust,” märkis ta.