Savisaar kirjutab Postimehe arvamusveerul, et jutud sotside ja Rahvaliidu ühinemisleppest hakkasid Toompea kuluaarides ringlema nn vikerkaarekoalitsiooni tekkimisel tänavu kevadel, täpsemalt märtsi lõpul.

Paraku on tee selleni olnud konarlik ja saanud tagasilööke nii haridusministri luhtunud umbusaldamise tõttu, millest Rahvaliit osa ei võtnud, kui ka 23. septembril lahvatanud punasärklaste aktsiooni tõttu, kus ahju aetavate nimistus olid ka Rahvaliidu poliitikute perekonnanimed.

Savisaar kirjutab, et punasärklastega täidetud tribüünil tundsid end mugavalt kõrvuti Eiki Nestor, Juhan Parts, Indrek Tarand ja Mart Laar. „Toimunule ei järgnenud sotside poolt ei kahetsust ega vabandust.”

„Ma ei usu ilma peal, et keegi Rahvaliidu tuhandeist liikmeist salliks midagi sarnast, milles osalesid ja mida isegi tagantjärgi õigustavad sotsiaaldemokraadid,” kirjutab Savisaar. „Väärtushinnangute veelahe nende erakondade vahel sai tõesti ilmsemaks kui kunagi varem.”

Sotsid on seni valitsenud ainult koos parempoolsete erakondadega. Erinevalt Rahvaliidust, kes aitab Keskerakonnal pidada praeguse valitsuse sotsiaalset kurssi, nendib Savisaar.

„Jättes kõrvale ka üldinimlike väärtuste erinevused, on sotside ja Rahvaliidu liitumisel isegi profipoliitikuil praegu väga raske prognoosida, kas ühinev partei asuks tsentrist paremal või vasemal,” kirjutab Savisaar.

„Kahtlemata annab segadus vasakul tiival lisavõimaluse koondada ridu parempoolsetele parteidele, kelle juhtimisel on Eesti pärast taasiseseisvumist üht-teist saavutanud, kuid seda kõike talumatult kõrge inimhinnaga,” nendib Savisaar.

„Eesti arengule tervikuna tuleks kahtlemata kasuks, kui kaks tsentrist vasemal asuvat parteid ühineks praegu jõuks, mis suudaks olla tsentris asuvale Keskerakonnale abiks tasakaalustatud euroopaliku ühiskonna poole liikumisel.”