Savisaare hinnangul vehib Eesti "pangandusparadiis" sisse rohkem kui 100 000 inimese aastapalga elanikele midagi vastu andmata.

"Eesti on ilma naljata muutunud välispankade lüpsilehmaks. Võõramaist päritolu finantshaarmed viivad meie riigist hiigelsummasid. "Klient on kuningas" suhtumist ootavad kohalikud pangakasutajad on varsti viimased, kelle huvisid pangad arvesse või keda need kuulda võtavad. Mida päev edasi, seda hullemaks läheb. Ka kõige majanduskaugem inimene tunneb vajadust kiire ja otsustava muudatuse järele turul, mida tänast reaalsust arvestades suudab pakkuda Tallinna Ühistupank," kinnitas linnapea.

Ta viitas näiteks sellele, et Äripäev oli nimetanud Eestis lausa pankade paradiisiks. "Võttes arvesse, et pankade puhul räägitakse aastakasumist, siis 12 kuu miinimumpalga arvestuses oleks tegemist aastase miinimumtöötasuga rohkem kui 104 000 inimesele. Ehk teisiti öeldes vehivad pangad sisse rohkem kui 100 000 inimese aastapalga," arutles Savisaar.

"Paraku on Eestis täna olukord selline, et õnnetunde asemel kohtab pankade üha tõusvate teenustasude ja kohati vaieldava teenuse-kvaliteedi osas üha rohkem nurinat ja pahameelt," leidis linnapea ja lisas, et turumajandus peaks toimima hoopis nii, et mida kallim teenus, seda parem kvaliteet.

Seadusandlikus korras kohustuslikuks?

Tallinna ühistupank oleks Savisaare nägemuse kohaselt asutatud Tallinna linnavalitsuse poolt, tegu oleks suurima turuosaga ühistupangaga Eestis. Savisaar lubab, et pank pakuks kvaliteetset teenust, kliendi huvid tõstetaks esikohale ja pakutaks parimaid võimalikke lahendusi alates hoiustamisest ja laenamisest ning lõpetades arvelduste ning investeerimisteenustega.

"Sihtklientuuriks sellisele Tallinna ühistupangale oleksid kõik ettevõtted, korteriühistud, kohalikud omavalitsused ja omavalitsustele kuuluvad äriühingud, riigiettevõtted ja riigiasutused ning loomulikult ka Eesti elanikud. Oodatud on kõik, kes tänaste Eestis tegutsevates välispankades kasumitooraineks olemise asemel sooviksid saada kvaliteetset ja õiglast, ehk siis reaalsetel ja objektiivsetel kuludel põhineva hinnaga pangateenust," rääkis linnapea.

Tallinna linna ühistupank oleks tema hinnangul ka finantsasutus, mis avaks uksed kohalikule ettevõtlusele, kelle suured pangad olevat täna kõrvale heitnud. "Ja muidugi oleks Tallinna linna loodav ühistupank alternatiivseks lahenduseks nendele tuhandetele inimestele, kes täna kiirlaenuäride võrku on langenud," lausus Savisaar.

Linnapea pakkus ka, et kohalike omavalitsuste, neile kuuluvate äriühingute, riigiettevõtete ja riigiasutuste arveldused tuleks ühistupanga kaudu lausa seadusandlikus korras kohustuslikuks muuta. "Eesti maksumaksja raha peab teenima Eesti maksumaksja huve, ehk siis arendama seda keskkonda, kus Eesti maksumaksjad elavad. Täna rikastab Eesti maksumaksja raha välismaiseid ärihuvisid," arvas Savisaar.