Täna esitasid Tallinna volikogu opositsioonifraktsioonide esindajad Maimu Berg, Tiit Sinissaar ja Remo Holsmer pöördumise Tallinna linnapea Edgar Savisaare poole, milles kutsuti linnapead üles astuma kiireid samme, saamaks teada, kas ajakirjanduses Tallinna kommunaalameti juhataja Ain Valdmanni kohta esitatud süüdistused korteritehingu kohta vastavad tõele või mitte.

Selle pöördumisega seoses juhtis linnapea Edgar Savisaar tähelepanu asjaolule, et Tallinna linn on avalik-õiguslik juriidiline isik, kelle tegevus saab toimuda üksnes seaduste alusel ja linnas teostatakse võimu üksnes põhiseaduse ja sellega kooskõlas olevate seaduste järgi.

Savisaar ütles, et linn ei tohi sekkuda ametnike eraellu ega koguda nende kohta eraelulisi isikuandmeid, näiteks kolmandate isikutega sõlmitud lepingute kohta, millele on viidatud ajakirjanduses. „Sellist õigust ei anna linnale ükski seadus,” lisas Savisaar.

Linnapea tõdes, et põhiseadus sätestab igaühe õiguse perekonna- ja eraelu puutumatusele. Riigiasutused, kohalikud omavalitsused ja nende ametiisikud ei tohi kellegi perekonna- ega eraellu sekkuda muidu, kui seaduses sätestatud juhtudel ja korras tervise, kõlbluse, avaliku korra või teiste inimeste õiguste ja vabaduste kaitseks, kuriteo tõkestamiseks või kurjategija tabamiseks. Nimetatud sätte näol on tegemist ka kohaliku omavalitsuse kohustusega mitte sekkuda isikute eraellu.

„Sekkuda inimeste põhiseadusega tagatud eraellu saavad vaid vastavad riigivõimu asutused, kellele on selliseks tegevuseks seaduslik õigus,” ütles Savisaar.