Viru konverentsikeskuses toimuval konverentsil „Infoühiskond kõigile” tehtud ettekandes ütles Savisaar, et Eesti on täna läbimas murdepunkti, kus on oluline keskenduda pigem loodud infotehnoloogiliste lahenduste mõistlikumal viisil kasutamisele, kui tehnoloogiliste lahenduste endi loomisele, edastas majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi pressiesindaja.

„Meie e-lahenduste kõrge rahvusvaheline maine ja edu e-riigi vundamendi loomisel on tõestanud meie oskust valida parimaid, perspektiivsemaid ja innovaatilisi tehnoloogilisi lahendusi,” rääkis Savisaar. „Samas ei saa aga kuidagi rahul olla nende lahenduste kasutamisest tulenevate kasudega meie inimestele nende igapäevaelus. Küllaltki sageli näeme olukorda, kus uued ja tehnoloogiliselt fantastilised süsteemid ei anna tegelikult oodatud tulemust ega oma oodatud mõju”.

Ministri sõnul on vaatamata soovile infotehnoloogiliste lahenduste juurutamisega üht või teist valdkonda efektiivsemaks muuta tulemus mõnikord pea vastupidine. „Mõnikord muudame protseduurid kodanikele hoopis keerulisemateks ning mõnede lahenduste kasutamine eeldab selle kasutajatelt põhjendamatult põhjalikke tehnoloogilisi teadmisi,” rääkis Savisaar. Tema sõnul on kirjeldatud olukorra põhjus selles, et me ei pööra küllaldast tähelepanu protsessidele ja neid sätestavatele reeglitele.

Savisaare kinnitusel on lahendused fikseeritud 2006. a novembris valitsuses heaks kiidetud „Infoühiskonna arengukavas 2013” ja need hõlmavad eelkõige kolme peamist ülesannet: infotehnoloogiliste (IT) teenuste osakaalu suurendamine IT infrastruktuuri edasiarendamise kaudu, valitsusasutuste tihedam koostöö avalike teenuste kvaliteedi tõstmisel ja riigi infosüsteemi hajutatud arendamine, et vältida ühe suure nn superinfosüsteemi loomist. Minister Savisaare sõnul on infoühiskonna arendamine Eesti strateegiline valik.

Lisaks Edgar Savisaarele esinevad konverentsil MKMi riigi infosüsteemide osakonna juhataja Margus Püüa, e-Riigi Akadeemia tegevdirektor Ivar Tallo, e-Riigi Akadeemia programmijuht Hannes Astok, ajakirjanik Tarmu Tammerk jt. Konverentsi korraldab MKMi riigi infosüsteemide osakond koostöös e-Riigi Akadeemiaga.