“Reedel kohtumistel Narvas esines peaminister korduvalt alusetu laimuga Narva linnavõimude aadressil,” kinnitas Savisaar BNS-ile. “Tundub, et peaminister ei ole veel tänaseni aru saanud, et Narva linnas elab 73.000 eestimaalast, mitte keskerakondlast ning Narva keerulise olukorra on peaasjalikult põhjustanud valitsuse järjekindel poliitiline kurss eirata kogu piirkonna vajadusi.”

Savisaare sõnul ei ole valitsus kahe aasta jooksul algatanud ühtegi riiklikku programmi investeeringute või tööhõive soodustamiseks Narvas kui ühes suurima tööpuudusega piirkonnas.

“See on tüüpiline näide Isamaaliidu poliitikast, millega see partei soovib suurendada ebastabiilsust ja paanikat ning õhutada rahvastevahelist vaenu Narvas,” ütles Savisaar. “Selliste sammude reas tasub meenutada kava likvideerida Narva haigla või otsust sulgeda rongiliiklus Ida-Virumaal.”

Savisaare sõnul tõestab tema väidet ka Narva linnavolikogu opositsiooni moodustavate kolmikliidu saadikute vastuseis uue meditsiinitehnikat tootva ettevõtte rajamisele Narva, mis juba aasta pärast annaks juurde kuni 800 uut töökohta.

2000. aastal tuli Ida-Virumaale riiklikke investeeringuid 331 krooni inimese kohta, samal ajal eraldati riigieelarvelisi investeeringud Tallinnasse näiteks rohkem kui kolm ja pool või Valgamaale ligemale kümme korda enam, märkis Keskerakonna juht.

“Narva on ja jääb Eesti linnaks ja poliitilised protsessid, mida juhib Narva linnavalitsus, on kõigele vaatamata kujundanud Narvast lojaalse ja Eesti-meelse piirilinna,” sõnas Savisaar. “Seda kummalisemalt kõlavad peaministri avaldused, nagu tahetaks Ida-Viru suurimas linnas sulgeda eestikeelne gümnaasium. Selliste kuulujuttude levitamine peaministri poolt on äärmiselt vastutustundetu.”

Savisaar kinnitas, et Keskerakonna juhitud Narva linnavalitsus peab äärmiselt oluliseks, et Narva eesti gümnaasium, kuigi väikse õpilaste arvuga, jätkab oma tegevust. Ta avaldas lootust, et peatselt lisandub linnale veel teinegi oluline keskus, Narva Aleksandri kirik, mille renoveerimiseks võiks peale omavalitsuse seniste ponnistuste leida raha ka valitsus.

“Laar käitub kui külaeit, kes laterdab mida iganes, tundmata huvi selle vastu, mis vastab tõele ja mis on vale,” ütles Savisaar.

Reedel Ida-Virumaal käinud peaminister Mart Laar ründas Narvas mitmel korral teravalt sealseid linnavõime, süüdistades neid saamatuses.

Narva Pähklimäe gümnaasiumis esinedes kritiseeris Laar Narva linnavalitsuse suutmatust kasutada kiiresti ära 250.000 krooni, mille valitsus mullu sügisel linnale narkoprobleemide lahendamiseks eraldas. Ajalehe Põhjarannik teatel läks Laar endast välja ka kohtumisel Narva eesti gümnaasiumi juhtidega, kui direktor Luise-Maria Kulbas kaebas, et gümnaasiumi võib ohustada sulgemine, sest eelarvekärbete tõttu pole õpetajatele võimalik maksta lisatasu ja eraldada kortereid.

Peaministri sõnul ei ole gümnaasiumi riigikooliks muutmine kõige parem lahendus, kuid ta kinnitas, et eestikeelne gümnaasium peab Narvas säilima ning selle taset tuleb tõsta.