“On väheusutav, et Reformierakond ja tema partnerid ei kasuta haldusreformi kattevarjuna Tallinnas võimu muutmiseks. Nad on seda teinud enne ja teevad ka nüüd. Ainult et valimistel edu saavutamiseks seaduste muutmine ja mängureeglite enda kasuks painutamine ei ole mitte demokraatliku õigusriigi tunnus, vaid paneb meid ühte ritta riikidega, mille sarnased me olla ei taha ja riivab sügavalt Eesti rahva õiglustunnet. Kui Reformierakond arvab, et neil õnnestub Tallinn tükeldada, siis nad eksivad rängalt. Tallinlased ei lase sel juhtuda ja Keskerakond ei lase sel juhtuda. Mäletate, mis juhtus kui soolise võrdõiguslikkuse seaduse varjus suurendati Tallinna volinike arvu? Me saime tugevamaks,” rääkis Savisaar.

“Mis saab haldusreformist üleüldiselt? Suure tõenäosusega viiakse see ellu juba ainuüksi IRL-ile koha kätte näitamiseks. Väikesed omavalitsused liituvad peamiselt sunnimehhanismide kartuses, mitte aga argumenteeritud ja reaalsest vajadusest. Üsna tõenäoliselt jätkub suurvaldade moodustamisel ääremaastumine ja veelgi rohkem inimesi tõmmatakse ära maakonnakeskustesse. Aga see on selle valitsuse valik,” ütles Savisaar Keskerakonna volikogu liikmetele.

Täna Kohtla-Järvel toimuval Keskerakonna volikogu istungil poliitilisest olukorrast ettekande pidanud erakonna esimees Edgar Savisaar rõhutas, et riik seisab uue majandusliku kriisilaine lävel, kuid aruka majanduspoliitikaga võiksime maailmaturul olla märksa konkurentsivõimelisemad.

“Selleks tuleb teha tööd, ja seda tööd me teeme. Hetkel opositsioonist, kuid ka seda rolli peab demokraatlikus ühiskonnas keegi täitma ja me peame olema ka opositsioonis tasemel,” rääkis Savisaar, “probleemide ring on aga oluliselt laienenud. Alates seakatku puhangu puhkemisest oleme selle küsimusega riigikogus väga aktiivselt tegelenud. Valdkonna ministri tegevus on küll olnud ebapiisav ja ebapädev, peaministrile eralennuki pardal maarahva suur mure muidugi kätte ei paista, aga oleme siiski sundinud riiki teatud tegudele.”

Savisaar rõhutas, et väga teravalt on päevakorras Ida-Virumaa koondamised. “On kohutav, et uudiseid Ida-Virumaa koondamistest on Eesti parempoolne poliitiline eliit käsitlenud peamiselt kui julgeolekuohtu. Nende hirm on see, et ida-virumaalaste sotsiaalsed probleemid võivad üle keeda ja plahvatada. See neile korda ei lähe, et pered peavad toime tulema erakordselt kitsastes oludes, et Virumaa lapsevanemad ei saa oma lastele pakkuda kaugeltki sarnaseid võimalusi nagu rikkamal Harjumaal, et siinsed kohalikud omavalitsused on tõsistes raskustes.”

“Leidmaks lahendusi Ida-Virumaa majandusliku arengu hoogustamiseks on tarvis mitte rumala järjekindlusega kanda riigi raha tuuliku ja põlevkivi ärimeeste kasumiks, vaid taastuvenergia arendamisse panustamine eeldab riigilt teadustöö rahastamist,” rääkis Savisaar, “oluline võimalus Ida-Virumaale uute investeeringute ja töökohtade toomiseks on piirkondlikud maksusoodustused. See võimaldab kõhklejatel regiooni uute ettevõtete rajamise kasuks otsustada. Nii nagu seda tehakse arenenud tööstusriikides, pakkudes mitmeteks aastateks sotsiaalmaksu ja üksikisiku tulumaksu soodustust.”

“Laiematest majandusteemadest on vaja juhtida tähelepanu vastuolule seoses hindadega. Kütuse hind on rekordmadalal tasemel, mis on hinnatõusud peatanud. Nüüd, kus kütus on rekordodav, pole aga kuulda olnud, et Selver ja Rimi langetaks hindu toidupoes või Swedbank ja SEB langetaks oma teenustasusid. Kas ka see pole märk meie parempoolsete ekslikust majanduspoliitikast, mis on mänginud valdava enamuse siinsest ettevõtlusest välismaise kapitali kätte,” lisas Savisaar.