Edgar Savisaar esines täna suurettevõtjate assotsiatsiooni korraldatud lõunasöögil ettekandega „Kui ma oleksin peaminister, mida ma teeksin teisiti”, teatas Raepress.

Savisaare sõnul tuleks esimese sammuna lõpetada mäng nagu oleks Eesti ainukeseks ja kõige tähtsamaks probleemiks eelarve iga hinna eest tasakaalu viimine. „Tuleb tunnistada, et Eesti peamiseks probleemiks on mitmetahuline kriis, millesse Eesti on osalt enda tegevuse, osalt tegevusetuse ja osalt ka maailmas toimuva mõjul sattunud,“ sõnas Savisaar.

„Tuleb hakata rääkima asjadest ja asjatundjatega ning lõpetada läbipõlenud loosungitega vehkimine. Tuleb ausalt tunnistada, et Eesti on alles sisenemas majanduskriisi, et hüpoteegid alles lähevad käiku ja senise majanduspoliitika raames lahendusi sellele kriisile ei ole,“ märkis linnapea.

„Viimaste kuudega on maailma majanduspoliitika täiesti muutunud: natsionaliseeritakse pankasid, riigid sekkuvad mistahes elutähtsate majandussektorite tegevusse neid ühel või teisel moel toetades ja pole näha, et selline tegevus lõpeks. Müüt turu imelisest toimest on purunenud ja riigid püüavad koos ettevõtjatega teha kõike, et finantskriisile järgnenud majanduskriisis ellu jääda. Reaganoomika aeg on läbi,“ nentis Savisaar.

Savisaare sõnul sõltub Eesti kriisist väljatoomine Eesti majanduse ekspordivõimest ning selle toetamine peab olema riigi jaoks prioriteet. Samuti leidis Tallinna linnapea, et senine ettevõtete maksustamise kord teenib pigem Eesti majandusest raha väljapumpamise eesmärki.

“Tuleb luua maksusüsteem, kus ettevõtete maksustamist saab vähendada, ilma et samal ajal tuleks ka üksikisikute tulumaksumäära alandada. Tuleb luua maksupuhkuste ja ajutiste maksualanduste süsteem nendes kohtades ja tingimustel, mida õigeks ja vajalikuks peame,” väitis linnapea.

Savisaare arvates peaks riik sekkuma hoidmaks ära ehitusturu kokkuvarisemist. Esiteks tuleks Savisaare hinnangul säilitada kriisi ajaks ehitusfirmadele riigi või riigi poolt toetatud tellimustega ellujäämiseks vajalik nõudlus ja teiseks tuleks käivitada lääneriikide eeskujul riiklik hüpoteekide ajutise garanteerimise süsteem.

Linnapea tunnistas, et Tallinna läbivad teed on suurematest projektidest huvitatud investoritele erilise tähtsusega. „Riik peab koos Tallinnaga linna magistraalid ja nende ristmikud valmis ehitama. See on ekspordiprogrammi lahutamatu osa ja mitte kallim kui Saaremaa püsiühendus,” leidis Savisaar.

Panganduses tuleb linnapea arvates läbi vaadata küsimus riigi osalusega kommertspanga asutamisest Eestis. “Ei ole normaalne, kui Eesti pangandust kontrollivad 100 protsenti välispangad. Peaministri suhtumine nendesse asjadesse on olnud vastutustundetult ükskõikne — meil justkui muresid ei ole, las Rootsi vastustab ja muretseb, meie usaldame jätkuvalt Rootsi pangandussüsteemi,“ sõnas Savisaar.