“Eks see teatud määral üks appikarje ole,” ütles Keskerakonna abiesimees Peeter Kreitzberg Eesti Päevalehele.

“See on pretsedenditu ja meenutab natuke Aafrikat,” lausus riigikogu väliskomisjoni liige Kristiina Ojuland. Ta ei tea ühtegi juhtumit, et Euroopas oleks sisepoliitiliste kähmluste ajal mõni erakond välisriikide saatkondadele appikarje esitanud.

Ojulandi hinnangul oleks välisesindajate reageering kirjale sekkumine Eesti siseasjadesse. Ta ei pidanud sellele reageerimist tõenäoliseks.

35 aastat lääneriikide ajalugu uurinud ajaloolase Kaido Jaanson ütles samuti, et pole kunagi midagi niisugust kuulnud. “Ega meil kombeid ikka eriti tunta ega osata teha normaalset ilusat poliitikat,” märkis ta.

Keskerakond möönab kirjas, et selle sisu on talle endalegi ebamugav, kuid praeguses poliitilises situatsioonis peab erakond sellest hoolimata oluliseks informeerida välisriikide esindajaid oma seisukohtadest.

“Arvame, et see on teave, mida välisriikide esindajail ja nende kaudu nende valitsustel on kasulik teada, sest meie seisukohad pahatihti Eesti ajakirjandusse ei jõua,” ütles Keskerakonna abiesimees Sven Mikser.

“Eesti riik on ülimalt korporatiivne ja ajakirjandus katab ainult teatud poliitilisi vaateid,” lausus Peeter Kreitzberg. Tema sõnul saab peaminister Mart Laar loota ajakirjanduse kaasabile, sest ajakirjandus ei näit ajuhtunut nii hulluna, kui see tegelikult on.

Riigikogu väliskomisjoni esimees Andres Tarand nimetas Keskerakonna avaldust diletantlikuks sammuks. “Siinsed suursaadikud on Eesti poliitikaga kursis ja piisavalt hästi informeeritud,” rääkis Tarand Postimehele. “Pealegi on opositsioon ja koalitsioon kokku leppinud, et omavahelistes suhetes ei tooda ohvriks riigikaitset ja välispoliitikat.”

“See on täiesti uskumatu,” tunnistas parlamendi Reformierakonna fraktsiooni esimees Jürgen Ligi. “Kuid Savisaar on ka varem käitunud põhimõttel — mida halvem, seda parem.”

Mõõdukate peasekretär Tõnu Kõiv ütles Postimehele, et selle halvas inglise keeles koostatud pöördumise edastamine välisriikidele pole mitte esimene kord, kus Keskerakond üritab selgelt tõmmata Eesti riigi sisemise küsimuse lahendamisse välispoliitikat.

“Sellised sammud ainult kahandavad Keskerakonna võimalust anda nende endi poolt moraalne hinnang Nursis toimunule,” märkis Kõiv.

Valitsuse pressiesindaja Priit Põiklik teatas, et peaminister kirja saatmist ei kommenteeri.