"Ilves püüab olla praegu nagu kohtuotsust ette kuulutanud Putin Hodorkovski protsessis. See ei ole demokraatia ühegi mõõdupuu järgi," ütles Savisaar Delfile.

"Mul on kahju, et president sekkub Keskerakonna siseellu. Nii nagu omal ajal tehti panus Rahvaliidu ja hiljem ka sotside lõhestamisele ning juhtkonna väljavahetamisele, samamoodi püütakse nüüd Keskerakonnaga käituda. Aga keskerakondlased on kõvema sisuga," sõnas ta.

Savisaar meenutas, et see ei ole esimene juhus, kus Keskerakonna võimule tõusmisele püütakse käsi ette panna. "Juba 1995. aastal kuulutati, et ükski erakond ei tee Keskerakonnaga koostööd ja see partei ei saa enam kunagi võimule. Tookord dirigeeris asja Ilvese eelkäija Lennart Meri oma lausega et „demokraatia on hädaohus“. See ähvardus pidas vastu vähem kui aasta, siis sõlmis Koonderakond Keskerakonnaga koalitsioonilepingu."

Teistkorda lubati Savisaare sõnul Keskerakond isolatsiooni saata 2004. aastal,  kui  Keskerakond sõlmis kokkuleppe Ühtse Venemaaga. "Vastu peeti pool aastat, 2005. aastakevadel kirjutasime me Tõnis Paltsu ja Res Publicaga alla koalitsioonilepingu võimu võtmiseks Tallinnas ning kuu aega hiljem sama ka Reformierakonnaga võimule tulekuks riigis. Kas tõesti arvate, et praegustel ähvardustel on paremperspektiiv?"

Savisaar: äkki peaks ka presidendivalimiste kampaania rahad üle vaatama?

Savisaar ütles, et kui rääkida erakondade rahastamisest, siis tuleks ka presidendivalimiste kampaania rahad uuesti läbi vaadata, et olla kindel, et välisraha seal üheski vormis ei kasutatud.

"Igaüks teab, et kõik erakonnad on pidevalt ja massiivselt kasutanud välisraha. Kas otse või kaudselt, nii läänest kui idast. Mitme endise erakonna esimehena teab Ilves seda kindlasti ka omast käest," ütles Savisaar Delfile.

Savisaare sõnul võivad erandiks välisraha kasutamise suhtes olla ainult Rahvaliit ja rohelised. Eriti hämmastavaks peab Savisaar aga presidendi seisukohta, et kirik tuleks poliitilisest protsessist välja lülitada.

"Kiriku kasutamise poliitilises kampaanias on pioneer ja tšempion Eestis kahtlemata Andrus Ansip Tartu Jaani kiriku renoveerimisega Saksa raha eest. Mis puutub kiriku rajamist Lasnamäele, siis see on olnud Keskerakonna ja Reformierakonna koalitsioonilepingus 2002. aastal ning ka Keskerakonna ja sotsiaaldemokraatide koalitsioonilepingus 2009. aastal. Siis ei näinud Ilves selles mingit julgeolekuohtu," märkis ta.

"Ainult mõelge ka sellele, et kui tõepoolest valimiskampaania kulub paljastustele parteide rahastamise küsimustes, siis me oleme seisus, kus madalatest palkadest, tõusvatest hindadest ja eestlaste lahkumisest oma sünnimaalt räägib ainult Õhtulehe juhtkiri. Inimeste süvenev vaesus ja kasvavad lõhed meie ühiskonnas, on teemad, millest vaikimine on kõige rängem rahva petmine," lisas Savisaar.