„Eesti energeetilist julgeolekut tagav strateegilise tähtsusega ettevõte peab jääma riigi omandisse, kuna sellest loobumine pärsib oluliselt Eesti majanduslikku suutlikkust,“ leiab linnapea Keskerakonna pressiesindaja teatel. „Meie energiaalane julgeolek säilib seni, kui riigi põhiline maavara põlevkivi ja seda kasutav ettevõte jäävad riigile.“

„Nagu näitas praktika Eesti Raudteega, on vastuvõetud otsust hiljem raske heastada ja Eesti Energia tagasiostmine kujuneb äärmiselt kalliks, kui mitte võimatuks. Börsifirma eesmärk pole teenida Eesti majanduse ja rahva huve, vaid kasumit. Lisaks võib Eesti Energia börsile viimine ahvatleda suuri rahvusvahelisi korporatsioone ettevõtte omandamisele, et selle tegevuse lõpetamise järgselt haarata suurem turuosa. Näitena võib tuua Viljandi Tikuvabriku ja Tubakavabriku Leek, mis peale müüki välisinvestoritele suleti. Avatud turu ja armutu konkurentsi tingimustes pole ka Eesti Energia börsiettevõttena selle eest kaitstud ning me võime üsna pea hakata täielikult sõltuma välismaisest energiast,“ osundab Savisaar protsessi negatiivsetele tagajärgedele.

„Eesti Energia tulevik pole nii lootusetu, nagu meile püütakse näidata, muidu ei saaks ka selle mahamüümine olla nii atraktiivne, et selle läbisurumiseks võetakse appi valed ja vassimine.

Koalitsioonipoliitikute argument, justkui peaks Eesti Energia arengut rahastama sotsiaal-, hariduse-, kultuuri-, jne. kulutuste arvelt, on populistlik. Börsiettevõttena tegutsemise eelduseks on kasumi teenimine aktsionäridele, järelikult suudaks ka riigiettevõte saavutada olukorra, kus investeerimisvajaduse kaetakse kasumi ja laenude arvel. Täpsustada tuleb riigiettevõtte eesmärgid. Kaootiline igast võimalusest kinnihaarav mudel (Tuumajaam, Kõu, põlevkivikeemia) raiskab ettevõtte ressursse,“ peab Savisaar börsilemineku toetuseks toodud argumente otsituiks.

„Põlevkivikatelde renoveerimine ja uute ehitus ei nõua ettevõte börsile viimist. Lähtudes ressursi olemasolust, saaks põlevkivist toodetava energia maht olla 1000MWh tänase 400MWh asemel, mis tagaks arenduseks võetud võlgade tagasimaksmise. Eesti Energia börsile viimine ei alandaks elektri hinda, vaid tõstaks seda oluliselt, tekitades kahju nii väike - kui suurtarbijatele,“ kinnitab Savisaar.

„Puudub ühene põhjendus ettevõtte börsile viimiseks. Plaanitakse ühiskonnale kahjulikku otsust, mille tagamaadest pole teadlikud ei Riigikogu saadikud, ajakirjanikud, saati siis tavalised Eesti inimesed. Avaliku arutelu puudumine väljendab valitsuse hoolimatust rahva vastu, kuna ettevõtte varjatud erastamine börsile viimise sildi all puudutab kõiki Eestimaa elanikke, nii materiaalselt kui emotsionaalselt,“ võtab Savisaar teema kokku.