“Meie küsimused oma praegusele koalitsioonipartnerile on selged: kas tegemist on koalitsiooniläbirääkimistega või konsultatsioonidega eelarve üle,” nentis näost tavalisest enam punetav Savisaar kolmapäeval ajakirjanikele.

Esimesel juhul on Reformierakond end Tallinna linnavalitsemisest välja arvanud, nentis Savisaar. Konsultatsioonide pidamises Savisaar midagi halba ei näe, neid kavatseb ka Keskerakond pidada.

“Minu seisukoht on: Tallinna koalitsiooni püsimist ei otsusta vaidlus eelarve üle,” lausus Savisaar. “Eelarve on Reformierakonna viisakas ajend koalitsiooni lõhki ajada. Läheb nii, nagu oli Tõnis Paltsi mahavõtmine.”

Tookord, aastal 2001, oli Reformierakonna eesmärgiks upitada Siim Kallas peaministri toolile, meenutas Savisaar. Nii ka läks. “Nii nagu Palts võis lõpus kas või pea peal seista, ta võttis oma vaidlusealused laenutaotlusedki tagasi — miski ei aidanud, nii tehakse nüüd ka meiega,” nentis Savisaar.

Nüüd on Reformi eesmärk panna valitsusjuhiks äsja majandus-ja kommunikatsiooniministriks saanud Andrus Ansip, väidab Savisaar. “Res Publica on ju välja öelnud, et tahavad linnapea kohta.”

Reformierakond olevat Savisaare andmetel nõudnud Res Publicalt aga üle poole abilinnapeade ja linnaosavalitsuste juhtide kohtadest. „See pole korrektne,” nentis Savisaar.

Savisaar ei välistanud, et koalitsioonipartneri konsultatsioonikõneluste taga võib olla ka kättemaks Anders Tsahkna lahkumise ja Tallinna Diagnostikakeskuse aktsiate tagasiotsmise kava eest.

“Praegu üritatakse vahetada linnas stabiilne võim mittestabiilse vastu, mistõttu on ka kõigutajate ridades siseheitlused,” lausus Savisaar. “Selleks toodi ka Toompealt komissarid allalinna.”

“Mis te arvate, et ühegi suure erakonna piirkonnad võivad omapäi niis uuri otsuseid vastu võtta?” küsis Savisaar. “See pole üheski erakonnas nii, kaasa arvatud Keskerakonnas.”

Edgar Savisaare sõnul on ta oma koalitsioonipartneri hingeeluga tuttav ning seetõttu reformikate praegune käitumine teda ei üllata. Ka ei pea ta omal ajal Reformierakonnaga koalitsiooni moodustamist veaks. Ma teadsin, kellega ma koalitsiooni astuma ja oleme valmis.”

Linnavalitsuse pressikonverentsil viibinud reformierakondlasest abilinnapea Peep Aaviksoo lausus Savisaarele vastuseks, et nende eesmärk on saada tugev eelarve, ei muud. “Ansip ütles meile, et see on vaid meie enda tunnetuse küsimus, kas selle koalitsiooniga on võimalik saada hea eelarve.”

Kas ja millal hakatakse pidama uue koalitsiooni läbirääkimisi, ei soovinud Aaviksoo öelda. “Ma jätan selle esialgu lahtiseks,” lausus ta.

Aaviksoo sõnul tekitasid eelarves lahkarvamusi näiteks Tallinna teede, koolide ning kommunaalprobleemide küsimused. Edgar Savisaare sõnul on nendes punktides Reformierakonnaga ühine keel juba saavutatud.

Aaviksoo pani ette järgmisel korral protokollis allkirjadega fikseerida, millistes punktides on kokkulepe saavutanud. Savisaar nõustus sellega.

Küsimusele, millisel tingimusel oleks Reform nõus Keskiga koalitsioonis jätkama, vastas Aaviksoo lakooniliselt: “Väga hea Tallinna linna eelarve 2005. aastaks. Näete, ma olen härra linnapealt õppinud.”