Savisaar ütles, et tema poliitilise karjääri suurim viga oli Andrus Ansipi „toomine“ peaministri kohale 2005. aastal. „Alguses, kui me olime koos valitsuses, läks kõik hästi, kuid hiljem on Eesti riik ja rahvas pidanud kandma tema valitsemise rasket koormat – inflatsiooni, tööpuudust ja väljarännet,“ rääkis Savisaar intervjuud läbi viinud Anna-Maria Galojanile.

Enda kõige suuremaks saavutuseks nimetas Savisaar omakorda Eesti majanduse eraldamist Nõukogude Liidu omast ja riigi iseseisvuse taastamist.

Kõneledes Eesti mõjust Euroopa Liidus, süüdistas Savisaar Euroopa Komisjoni transpordivolinikku Siim Kallast Euroopa Liidu idapoliitika ohustamises.

„Kallase jõuluaegne rünnak Venemaa raudtee juhi Vladimir Jakunini vastu häirib juba kogu EL-i idasuhteid, mida peetakse Euroopas väga oluliseks valdkonnaks. Samal ajal on Kallas pidanud ise vastu astuma ränkadele süüdistusele (pettuse)raportite varjamises ja neile liiga väikse tähelepanu pööramises ajal, kui ta oli pettusevastane volinik. Võimalused kaitsta Eesti huve EL-is paranevad ainult pärast meie esindajate väljavahetamist komisjonis ja nõukogus,“ lausus Savisaar, pidades silmas EL-i riigi- ja valitsusjuhtide nõukogu, kus Eestit esindab Ansip.

Kallas ütles nimelt eelmise aasta lõpul, et Savisaare idarahaskandaalil võib olla negatiivne mõju ka Vene raudteele ja selle juhile Vladimir Jakuninile. "Jakuninil ja Vene raudteel saab olema päris palju raskusi sellise informatsiooni valguses, et ta on toetanud mingisugust üht poliitilist liikumist, Venemaale sõbralikku poliitilist jõudu," sõnas Kallas tollal, viidates kaitsepolitsei poolt avaldatud materjalidele.

Savisaar kritiseeris intervjuus küll Reformierakonna raskekahurväge, kuid kinnitas, et teda ennast kõrged euroametid ei paelu. „Ma pole kunagi mõelnud tõsiselt ametikohale Euroopa Liidus. Võib-olla olen ma välismaal töötamiseks liialt patrioot... Kuid ära iial ütle iial,“ lisas ta.

Keskerakonna esimees usub, et Euroopa tihedam majanduslik, poliitiline ja kultuuriline koostöö on ainus võimalus saavutada edu konkurentsis Hiina ja teiste kiirelt areneva majandusega riikidega. Savisaar rääkis pikalt ka enda poolt juba varem välja käidud ideest, luua Euroopa ühtne meediaruum oma ajalehega, mis meenutaks mitmekeelset telejaama Euronews.

Eesti pole Euroopa messias

Ühisrahast kõneledes lausus Savisaar, et kui siiani on eestlasi sunnitud euro vajadusi teenima, siis Keskerakond paneks euro eestlasi teenima. „Euro toob meid lähemale ausamale ja efektiivsemale Euroopa ühiskonnamudelile: astmeline tulumaks, vajalikud sotsiaalsed tagatised ja õigus haridusele,“ loetles ta.

„Ansipi valitsus kuritarvitas üleminekut ühisrahale, tõmmates Eesti sotsiaalmudelit Euroopast eemale. Tema poliitika tulemusena, mis muudab rikkaid veel rikkamaks ja äsja tekkinud keskklassi uuesti vaesteks, sarnaneb Eesti üha rohkem Venemaale,“ väitis Savisaar.

„Erinevalt Eesti rahandusministrist Jürgen Ligist ei näe ma Eestit messiana, kes peaks hävitama euroopalikku eluviisi, eksportides oma drakoonilist sotsiaal- ja majanduspoliitikat. Vastupidi, leian, et Eestil tuleks õppida Euroopa aluseid, eriti Põhjamaadest, nii palju kui võimalik. Kui me seda ei tee, siis praegune väljaränne astmelise maksustamisega riikidesse ainult süveneb,“ märkis Keskerakonna esimees.