„Tere tulemast Euroopa kultuuripealinna Tallinnasse meie unikaalsele peole — XI noorte laulu- ja tantsupeole. Üle 30 000 noore laulja ja tantsija Eestimaa erinevatest paikadest on tõsist vaeva näinud, et sellel suurel peol osalised olla. Mul on hea meel, et ka teie olete tulnud meie peost osa saama ja seda maailmale kajastama,“ ütles linnapea oma tervituskõnes.

„Eestlastele on laulu- ja tantsupeod erilise tähendusega. Läbi laulude ja rahvatantsu, rahvakultuuri ja kirjanduse oleme saanud riigiks, hoidnud oma riiki ja taastanud oma riigi; laulupidu on meie ühtehoidmise ja järjepidevuse sümbol, meie kultuuri visiitkaart. Sellel peol jutustame lugusid oma metsast, merest ja maast; sellest kuidas meie siin väikesel maal näeme suurt ilma läbi oma silmade, igatsusest ilma näha ja siia tagasi tulla, mis on väikesele rahvale eriti oluline. Laulu- ja tantsupidu on üks näide sellest, millisena Tallinn end kultuuripealinna aastal Euroopale näidata tahab,“ ütles Savisaar.

Linnapea sõnul on mitmed meile täna külla tulnud linnad kas hiljuti kandnud või valmistuvad kandma Euroopa kultuuripealinna tiitlit ja neil päevil näeb osakest sellest, mida meie oma kultuuripealinna aastal Euroopa kultuurile anname ning mida Euroopast oma rahvale toome, kuidas me sellel aastal oma linna Euroopa kultuurilukku jäädvustame ja kuidas Euroopa kultuuri maailmale näitame.

Tallinna partnerlinnadest on 2011. a Euroopa Kultuuripealinna ühte tippsündmust külastama tulnud 31 külalist 13 linnast, sealhulgas Dartfordi, Kieli, Odessa ja Schwerini Linnavolikogude esimehed, kultuurijuhid Gentist, Kotkast, Peterburist, Viinist ja Vilniusest, omavalitsustegelased Moskvast ja Hangzhoust. Lisaks laulu- ja tantsupeo kontsertide nautimisele tutvutakse vanalinnaga, külastatakse Tallinna Lillefestivali, KUMU ja Põhuteatrit, tutvutakse Tallinna kultuuripealinna aasta programmi ja infrastruktuuriobjektidega, kohtutakse linnajuhtide ja kolleegidega.

Linnapea tervitas oma vastuvõtul ka möödunud aastal Shanghais toimunud EXPO maailmanäituse Eesti paviljonis välja loositud kultuuripealinna auhinnareisi võitjaid, kes võitsid reisi Tallinnasse.

Kõigi vastuvõtul osalenud delegatsioonide juhid kirjutasid autogrammi meie linna külalisteraamatusse.