“Me hakkame taas minema totalitaarsesse ühiskonda,” vahendas Postimees Savisaare sõnu ajalookonverentsil “Pool sajandit viimasest küüditamisest Eestis: totalitarsimi kogemus”.

“Oleme juba elanud ühiskonnas, kus ministreid määras ametisse valitsev partei ning parlament vaid kinnitas neid stambina,” rääkis Savisaar. “Kus karistusaparaat tegi vaid seda, mida partei tahtis — mida vaja, uuris ja mida vaja, summutas. Me nimetasime sellist ühiskonda totalitaarseks.”

Savisaar esitas oma süüdistuse kinnituseks retoorilise küsimuse, kas keegi kuulajatest kujutaks ette, et politsei hakkaks hiljutist pumppüssiskandaali tõsiselt uurima. “Küllap leitaks hoopis kümneid põhjusi, et seda summutada,” avaldas opositsiooni liider arvamust.

Järgmise totalitari smitunnusena tõi Savisaar esile keelu pöörduda mingis küsimuses piiri taha.

“Me mäletame, kuidas Nõukogude ajakirjandus nahutas dissidente, kes julgesid pöörduda välismaale. Kas nüüd on teisiti?” küsis Savisaar. Ta viitas reaktsioonile, mis järgnes Keskerakonna pöördumisele välisriikide saatkondade poole.

Tartu Ülikooli emeriitprofessor Helmut Piirimäe katkestas Savisaare esinemise, öeldes, et publik on tulnud kuulama teaduskonverentsi, mitte parteikoosolekut.

Kuulajad võtsis Piirimäe sõnas vastu aplausiga. Leidus neidki, kes Savisaare kõne ajal saalist välja marssisid.