"Täna avame mälestusmärgi meie silmapaistvale kaasmaalasele," ütles Savisaar Raepressi vahendusel. „Inimesele, kes teenis jumalat ja kirikut ja seeläbi avaldas suurt mõju kogu ühiskonna vaimsele ja moraalsele õhkkonnale.“

Savisaar lisas, et patriarh Aleksius oli ka Lasnamäele kerkinud õigeusukiriku ehitamise üks eestvedajaid.

Savisaar meenutas, et toona tõusis teravalt üles Moskva patriarhaadi Eesti õigeusukiriku juriidilise staatuse küsimus, mis õnnestus lahendada suuresti just tänu patriarhi autoriteedile ja taktikale.

„Meie järjekordne kohtumine pidi toimuma 2008. aasta lõpul, et rääkida selle kiriku ehitusest, mille juurde me nüüd kogunenud oleme, aga ka teistel teemadel. Olin juba Moskvasse kohtumisele suundumas, kui meieni jõudis teade Tema Pühaduse surmast. Kohtumise asemel jäi mul vaid patriarhiga Moskva Lunastaja Kristuse kirikus tema sarga juures hüvasti jätta.”

Savisaare sõnul olid linnavolikogu otsused nimetada Lasnamäe õigeusukiriku esine väljak Patriarh Aleksius II väljakuks ja püstitada kiriku ette monument meie silmapaistvale kaasmaalasele loomulikud ja ainumõeldavad.

„Nüüd võite veenduda, et need otsused on ellu viidud. Täna avatava mälestusmärgi autoreiks on skulptor Aleksandr Litvinov ja arhitekt Oleg Žemtšugov. Oleme hoolt kandnud väljaku rajamise eest ning jääme hoolt kandma ka selle korrashoiu eest.

Savisaar tõdes, et vaevalt oleks üksnes annetuste toel kerkiva kiriku ehitus läinud nii edukalt kui ei oleks olnud Andrei Pervozvannõi Fondi tõhusat toetust.

Savisaar avaldas lootust, et vastavalt Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku, Tallinna linnavalitsuse ja Andrei Pervozvannõi Fondi koostööleppele saab kirik valmis juba järgmisel aastal.

Patriarh Aleksius II mälestusmärgi pidulikul avamisel osales Raepressi väitel üle 10 000 inimese. Avamisele olid kutsutud ka Eesti valitsuse, riigikogu ja Tallinna linnavolikogu liikmed, suursaadikud ning Andrei Pervozvannõi fondi esindajad.

Lisaks kutsus Savisaar büsti avamisele ka Venemaa raudteede juhi Vladimir Jakunini ja Moskva linnapea Sergei Sobjani, kes mõlemad aga väidetavalt ta kutse tagasi lükkasid.

Monumendi avasid Tallinna linnapea Edgar Savisaar ning Tallinna ja kogu Eesti metropoliit Kornelius.