Arutati küsimust Lasnamäed kesklinnaga ühendava  trammiliini projekteerimisest, ehitamisest, veeremi soetamisest ning käiku andmisest, teatas Raepress.

Tallinn on läbi viinud Lasnamäe trammi teostatavusuuringu ja koostanud lähteülesande uute trammiliinide rajamiseks. Linnavolikogu poolt on teostatavus- ja tasuvusuuringu tulemustest lähtuvalt kinnitatud ka Lasnamäe trammiliini kulgemise trassid pikkusega 9,5 kilomeetrit.

Kohtumisest võtsid osa ka Hiina suurima panga — Hiina Arengupanga esindajad, kes tegelevad väljaspool Hiina RV piire suurte infrastruktuuriprojektide rahastamisega. Hiina Arengupanga bilansimaht ja projektidesse investeeritud finantsvahendid ületavad kordades analoogse EBRD mahud.

Lepiti kokku moodustada Tallinna linna ja Hiina organisatsioonide ühistöörühm projektide läbitöötamiseks ning edasiste sammude kavandamiseks. Hiina majandusorganisatsioonide delegatsioon jääb Tallinnasse kuni reedeni ning tutvub ka Tallinna ühistranspordi firmade tegevusega.

Linnapea Edgar Savisaare sõnul võib Lasnamäe trammiliini väljaehitamisest saada ajalooline projekt kahe riigi koostöös. „Vaatame, kumb varem valmis saab, kas Tallinna Sadam kaualubatud Hiina kaubaterminali või Tallinna linn Lasnamäe trammiliini. Konkurents on mõlemale kasulik, aga linnal on siiski suuremad šansid, sest riigis on rohkem bürokraatiat, mis igale projektile võivad pidurdavalt mõjuda,“ ütles Savisaar.

Linnapea avaldas arvamust, et uue trammiliini rajamine on eriti tähtis Lasnamäe elanikkonnale ja sealsetele ettevõtetele. „Mõelge ise — Lasnamäel elab rohkem kui 110 000 inimest ja nende ühendustee kesklinnaga jätab paremat soovida. Juba 30 aastat on lubatud rajada nimetatud trammitee, aga seni on kõik sõnadeks jäänudki. Ma usun, et meie teeme selle Tallinna rahva rõõmuks ära,“ ütles linnapea.

Kohtumise juures viibis ka Hiina Rahvavabariigi suursaadik Eesti Vabariigis Huang Zhongbo.