Teatavasti selgus eelmisel kuul, et Savisaar on saanud "Tõde Eestist" kirjutamise eest nii suure honorari, et sellest piisas 173 551 euro suuruse laenu kustutamiseks. Savisaare tegemiste uurimiseks on algatatud ka kriminaalasi altkäemaksu võtmise ja rahapesu paragrahvi järgi. Prokuratuur esitas Šveitsi võimudele päringu, mida Savisaare advokaadid üritasid sealsetes kohtutes edutult tõrjuda.

Savisaar selgitas, et tema ja ärimees Alexander Kofkini kohtukaebuse mõte oli selles, et nad süüdistasid Eesti prokuratuuri nende kohta väärate andmete saatmises Šveitsi, eeskätt selles, mida õigusabipalves on tema kohta kirjutatud. Nimelt kahtlustab prokuratuur, et Savisaar võttis Kofkinilt altkäemaksu.

"Kujutage ette, kui teie kohta kirjutaks keegi, et te olete kurjategija, mida te siis teeksite? Väga imelik, kui te ei kasutaks kaebemenetlust, et tõde jalule seada. Küsin nii, kui teid alusetult solvataks ühe riikliku institutsiooni poolt, kas te ei tahaks reageerida?" küsis Savisaar.

Ta lisas, et Šveitsi kohtu mõlemas astmes jõuti järeldusele, et tema ei ole Arsai Investmendist tegelik kasusaaja ja just seetõttu polevat mul ka mingit põhjust vaielda antud küsimuses. Arsai Investment on see asutus, mis maksis Savisaarele laenu kustutamist võimaldanud hiigelhonorari. Seda on nimetatud nii keskerakondliku maailmavaate toetamise fondiks kui ka perekonnafondiks. Savisaare eelmine abikaasa Vilja lausus, et temal sellele ligipääsu polnud ning tegemist oli puhtalt Edgar Savisaare rahaga.

"Šveitsi kohus on kahes astmes deklareerinud, et mina ei saanud Arsai Investmendist mingit töövälist kasu. Sellepärast Eesti õiguskaitseorganid vist ongi selles asjas tagasihoidlikumaks jäänud," lausus Savisaar.

Mis puudutab IRLi esimees Urmas Reinsalu ettepanekut teha Savisaare laenukustutuse uurimiseks riigikogu erikomisjon, lausus Savisaar, et talle on ühes kirjutises isegi ette heidetud, et ta on olnud liiga avameelne ja kirjutanud ka niisugustest asjadest, millest oleks olnud targem vaikida.

"Mina nii ei arva. Alati tuleb tõtt rääkida ja võib-olla see eristabki mind mõnedest teistest Eesti poliitikutest. See, mis majandushuvide deklaratsioonis on kirja pandud, ongi tõde. Jään selle seisukoha juurde," kinnitas Savisaar.