“Sügisel ees seisvate valimiste põhiküsimuseks pole mitte see, keda vastajad ise kõige enam presidendina näha soovivad, vaid kuivõrd sobilikuks ülesseatud kandidaate presidendi ameti jaoks peetakse,” kirjutas ES Turu-uuringute juht Andrus Kivirähk uuringu tulemusi kommenteerides Eesti Päevalehes.

Kivirähk lisas, et seetõttu on ilmselt üsna mõttetu terve suvi jälgida, kuidas kord on Tulviste peal ja Savi all ning siis, kuu aja pärast, vastupidi.

“On selge, et avalikkus on mõlemad mehed presidendikõlbulikeks tunnistanud. See on juba poliitiliste juveliiride töö, et nende seast, keda enamus presidendiks sobivaks peab, välja selekteerida see üks ja õige, Eesti jaoks kõige-kõige sobilikum,” kirjutas ta.

Kivirähki sõnul eelistavad kõigi suuremate erakondade poolehoidjad nende poolt toetatava erakonna ametlikku kandidaaati, kuid sellele vaatamata leiab enamik vastajaid presidendikandidaatide seast ka mõne teise nime, kelle presidendiks saamisega samuti põhimõtteliselt rahul võib olla.

“Reformierakonna valijad olid kuni Tulviste areenile astumiseni koondunud kindalt ainult Toomas Savi toetuseks. On seda nüüdki, kuid aktsepteerivad pea sama meeleldi ka Tulviste võitu,” kirjutas Kivirähk.

“Isamaaliidu pooldajad ei suutnud kevadel endale ühte lemmikut välja valida. Võrdselt erakonna tookordse favoriidi Tunne Kelamiga toetati ka Savi ja Ilvese kandidatuure. Tulviste tulek hajutas kõhklused ja temast sai Isamaaliidu toetajate kindel soosik,” jätkas ta. “Niisiis, kui Kelami kõrvalejätmine ehk tekitaski erakonna liikmete hulgas meelehärmi, siis erakonna valijate poolt vaadatuna oli suurkogul langetatud otsus õige.”

Mõõdukate pooldajad on jäänud truuks erakonna endisele esimehele. Kui varem kuulus teine eelistus Savile, siis nüüd on Savist meelepärasemaks tõusnud Tulviste. Mõõdukate valijaid võiks Kivirähki hinnangul nimetada kolmikliidu etalonvalijateks, sest nende jaoks on peaaegu võrdselt aktsepteeritavad kõik kolm kolmikliidu presidendikandidaati.

Rahvaliidul puudus kevadel soosik oma erakonna ridades, kuid nüüd on Arnold Rüütel esiplaanile tõusnud mitte ainult oma erakonna, vaid ka Keskerakonna valijate hulgas.

Kivirähki hinnangul on Keskerakonna valijaskonnas presidendivalimistega seotud identiteedikriis kõige tuntavam. “Praktiliselt võrdselt soositakse nelja kandidaati — Tulvistet, Rüütlit, Savi ja Kreitzbergi. Vaevalt küll, et olukord oleks selline, kui erakonna ametliku favoriidi seisuses oleks Edgar Savisaar või Siiri Oviir,” kirjutas ta.

Oma tugeva kandidaadi puudumine annab Kivirähki sõnul Keskerakonnale põhjuse hakata otsima kompromisse, et suurima fraktsiooni hääli ära kasutades riigikogus poliitilist kaupa teha.