"Koostöö puudumine, Reformierakonna arrogantsus, abilinnapea suutmatus oma valdkondi hallata, meie ettepanekute ja inimeste halvustamine ning linnapea poolt teiste parteiliikmete käskude täitmine," loeteleb Toomast Delfile peamisi umbusaldamise põhjusi.

"Näiteks oli abilinnapea asi kureerida sotsiaal- ja haridusvaldkondi, kus tekkisid aga allüksustes tülid ning abilinnapea ei ole suutnud neid lahkarvamusi lahendada," rääkis Toomast.

Toomasti sõnul on koalitsioon Reformierakonna, IRLi ning valimisliidu "Kindlad tegijad – uus tulevik" vahel seni muretult kestnud 4 aastat. Volikogu esimehe sõnul pole aga peale endise linnapea Orm Valtsoni surma Reformierakond suutnud näidata linna juhtimisel üles otsustusvõimet. "Võib öelda, et linnapea ei ole saanud linna juhtimisega hakkama," ütles Toomast Delfile.

Lisaks ei vasta linnavolikogu esimehe Toomasti sõnul tõele volikogu reformierakondlasest liikme Raivo Ojapõldi väited, nagu sooviksid koalitsioonipartnerid ehitada Saue gümnaasiumi algklasside maja asemel hirmkalli sportimiseks mõeldud kilehalli. "Uues koalitsioonileppes on sees algklasside maja ehitus ja see on meie peamisi prioriteete," kinnitas Toomast ning lisas, et uue linnapea kandidaadi esitab tänasel volikogu istungil valimisliit "Kindlad tegijad – uus tulevik." 

Ojapõld rääkis eelmisel nädalal Delfile, et koalitsioonipartnerite omavahelise tüli põhjuseks olevat Toomasti suur spordilembus, mistõttu soovib mees suruda läbi plaani ehitada umbes 700 000 euro suurune kilehall, kus oleks võimalik sporti teha. "Talle (volikogu esimees Valdis Toomast - R.V) meeldib väga jalgpall ja nüüd ta siin selle eest võitleb, et see hall ehitataks," ütles Saue linnavolikogu liige. Samuti tahtvat IRL ja valimisliit oma töötuid liikmeid võimupöördega linna heaks tööle panna.

Saue linnavolikogu eelmise nädala korralisel istungil anti sisse umbusalduse avaldus Saue linnapea Harry Pajundi ja abilinnapea Rafael Amose vastu. Toomasti sõnul on praeguseks esitanud lahkumisavalduse abilinnapea Rafael Amos, mis ilmselt volikogu istungil ka rahuldatakse. Linnapea Harry Pajundi lahkumisavaldust esitanud ei ole.

Umbusaldus avaldusele olid allkirjad andnud Isamaa ja Res Publica Liidu Saue linnavolikogu fraktsiooni liikmed Valdis Toomast, Moonika Liiv, Signe Laar, Kristiina Kotter, Urmas Viilma ja valimisliidu „Kindlad tegijad – uus tulevik“ Saue linnavolikogu fraktsiooni liikmed Ero Liivik, Henn Põlluaas, Tõnu Urva, Andres Pajula, Matti Nappus, teatas Saue volikogu IRLi fraktsioon.

Saue linnavolikogu istung algab täna õhtul kell 18.