“Kahetsusväärselt on see riigikogu palk nüüd kujunenud selliseks teemaks, millega ühiskond, riigikogu ise, erakonnad, nii lollid kui ka vähem lollid olulised inimesed on aasta ja natuke enam väga intensiivselt tegelenud ja kuhu me oleme jõudnud — tulemus on ikka täpselt see sama. Oleks väga mõistlik, kui nüüd tegelikult kõik lepiksid selle tulemusega ja võtaksid selle teema päevakorrast maha ja lõpetaks selle jama ära,” rääkis Samost Raadio 2 saates “Olukorrast riigis”.

Teine saatejuht Kalle Muuli sellise hinnanguga nõus ei olnud. “On ilmselge, et ühiskond ei saa leppida sellega. Ja miks peaksimegi ebaõiglusega leppima?” küsis ta.

“See on ebaõiglus, kui kõikidel teistel riigipalgalistel palgad langevad ja mitte ainult riigipalgalistel, vaid ka erasektoris. Keskmise palga langus on ju selgelt mõõdetav. Ebaõiglane on, et riigikogu tuleb sel ajal kokku ja tõstab enda ja teiste kõrgemate riigijuhtide palka. See on ebaõiglane!” oli Muuli veendunud.

Muuli loodab, et president Toomas Hendrik Ilves uurib kõiki seaduslikke võimalusi selline palgatõstmise seadus riigikogule tagasi saata.

Samost aga rõhutas, et riigikogulaste palgatõus on 400 krooni kuus ning tema arvates ei pea poliitikud ja ajakirjandus selle küsimusega pidevalt tegelema. “Need, kes on selle lolluse teinud, on saanud piisavalt peksa ja samas ma ei usu, et see edasine peksmine kuidagi seda asja — kas seda konkreetset palgaasja või Eesti asja — kuidagi edasi viiks.”

Samosti hinnangul oleks selle asemel pidanud diskuteerima selle üle, kuidas muuta Eesti parteide poliitikat, et me saaksime järgmistel valimistel parema kvaliteediga riigikogu. “Seda diskussiooni pole olnud ja ma arvan, et mõnes mõttes on erakonnad ise väga rahul, et kogu nende töö tulemuste üle käiv diskussioon käib ühe suhteliselt vähetähtsa numbri pärast.”