"Kreml on Venemaal pärisajakirjanduse valdavalt asendanud vormiliselt ajakirjandusega sarnaneva propagandaga ning kogenud, et see töötab sõltumata platvormist. Sama teed minnakse väljaspool Venemaa piire, eriti aga nende riikide inforuumis, mida Venemaa peab oma mõjusfääri osaks. Raha kokku ei hoita," kommenteeris Samost teadet, et esmaspäeval alustas tööd Venemaa riiklik multimeedia-informatsiooniagentuur Sputnik, mis peaks 2015. aastal hakkama sisu edastama 30 keeles ja 34 riigis.

"Mida Eesti, Euroopa Liit, Lääs peaksid tegema? Mitte muutuma Venemaa sarnaseks, seda esiteks. Teiseks tuleb teha kõik, et meil oleks võimalikult palju pärisajakirjandust. See on keeruline, kuna majanduslikus mõttes on vaba maailma meedial jätkuvalt rasked ajad," nentis Samost.

Samost märkis, et nagu taas näha, ei ole me ainsad, keda Kremli propagandamasin haavata püüab. "Usun, et valitsus peaks üle-euroopalise telekanali idee laua peale tagasi panema ja selles küsimuses Brüsselis esimese sammu tegema."

Venemaa uus propagandakanal Sputnik kavatseb hakata 2015. aastal uudiseid edastama 30 keeles, andma üle 800 tunni raadioprogrammi päevas ning katma enam kui 130 linna ja 34 riiki. Sputniku enese teatel on kanali sisu mõeldud ülemaailmsele miljarditesuurusele publikule, kes on väsinud „agressiivsest propagandast, mis propageerib ühepooluselist maailma", ning tahab sellest erinevat vaatepunkti.

Sputnik loob oma multimeedia sisu vene, abhaasi, aseri, araabia, armeenia, hiina, krimmitatari, dari, inglise, eesti, prantsuse, soome, saksa, gruusia, hindi, jaapani, kasahhi, kirgiisi, läti, moldova, osseedi, poola, portugali, puštu, hispaania, serbia, tadžiki, türgi, usbeki ja ukraina keeles.

Igas Sputniku multimeediakeskuses Londonis, Washingtonis, New Delhis, Kairos, Montevideos, Pekingis, Berliinis, Rio de Janeiros, Istanbulis, Pariisis, Buenos Aireses, Belgradis, Helsingis, Minskis, Kiievis, Taškendis, Astanas, Bişkekis, Dušanbes, Suhhumis, Tshinvalis, Tbilisis, Jerevanis, Bakuus ja Chişinăus on 30-100 töötajat ning kõik on väidetavalt kohalikud professionaalid.