Samosti hinnangul on mõned tõstatatud probleemid tegelikult olulised, kuid nendest ei räägita üldsusele arusaadavas keeles ja tekitatakse asjata rahva pahameelt. Ta tõi näiteks pensioniraha nappuse tulevikus. „Selle asemel, et seada eesmärgiks pensionäridele väärika äraelamise tagamine, seatakse eesmärgiks pensioniea tõstmine.“

Muuli arvates on aga tööandjate keskliit valinud täiesti valed sihid – tema sõnul on kogu manifesti mõte, et riigi toimimise kulud peaks kandma keegi teine. Muuli tõi välja asjaolu, et vaid neljas Euroopa Liidu riigis on maksud madalamad kui Eestis: Lätis, Slovakkias, Iirimaal ja Rumeenias. „Eestil on niigi Euroopa Liidu üks õhemaid valitsusi,“ lausus ta.

Samuti pole Muuli kinnitusel Eestis tulevikus 65 eluaastani tõusev pensioniiga Euroopa võrdluses madal ja tööandjate pakutud 67 aastat oleks isegi pikema elueaga riikide jaoks väga kõrge. Võõrtööjõu kaasamise asemel aga tuleks kõigepealt leida rakendust Eesti 100 000 töötule ja lahendada kodakondsuseta „halli passiga“ inimeste küsimus, lisas ta.

Tegelikud probleemid on Muuli hinnangul hoopis madal tööviljakus ja madalad palgad, kuid neist eelistavad tööandjad tema sõnul vaikida. „Manifest jätab meie tööandjatest, ettevõtjatest õige niru mulje. Nukker, kui selline on meie majanduseliit,“ märkis ta.

„Kahetsusväärselt vilets tekst,“ lisas Samost ja tõi võrdluseks Soome, kus enne selliste ettepanekute tegemist viiakse läbi analüüsid. Ta avaldas imestust, et kuidas tööandjate keskliidu volikogu – kus iseenesest istuvad mõistlikud inimesed – tuli välja nii kehva manifestiga.