Savisaar ei saa aru, kas jutt käib juba ammu arutlusel all olevast vabaduse sambast või Teises maailmasõjas hukkunud eesti sõdurite mälestusmonumendist.

“Aastaid pole saanud sellega tegelda ja siis teatakse ainult 24 tundi ette,” arvustas Savisaar Partsi reedel korraldatud Riigikogu erakondade nõupidamist, millelt ainsana puudus tsentristide esindaja. “Keskerakonna juhtkonnast oli suurem osa transiidikonverentsil, me ei saanud füüsiliselt asjast osa võtta,” põhjendas Savisaar.

Samba rajamise ideed Keskerakond Savisaare sõnul põhimõtteliselt toetab. “Meie esindaja asjade läbivaatamisel on Küllo Arjakas,” lausus ta.

Tallinna abilinnapea Peep Aaviksoo lisas, et ka samba asukoht tuleb hoolikalt läbi kaaluda. “Praegu on Vabaduse väljaku detailplaneering menetluses,” tähendas ta. “Vaja oleks, et kõigil oleks selgus, kas see [sammas] tuleks väljakule või mujale.”

Savisaare sõnul on siin tegemist kahe eri sambaga. Juba ammu jutuks oleva vabaduse samba asukoha ideena on president Arnold Rüütel välja pakkunud lauluväljaku ümbruse, millega on nõus ka linnavalitsus.

“Teine on siis see, mida nüüd pakuti ja mis sümboliseeriks meie hukkunud kaasmaalasi Teises maailmasõjas sõltumata sellest, millisel poolel nad võitlesid,” lausus Savisaar. “Mina tõlgendan neid kui kahte eri sammast.”.