Kaante vahele on saanud raamat aastatel 1941-1944 hukatud juudi rahvusest Eesti Vabariigi kodanike nimekirjaga. Samas ei ole seal arvestatud kõiki Eestis hukatud juute, sest neid toodi raamatu koostanud Vello Salo kinnitusel siia ka teistest riikidest ja tapeti paarikümnes laagris.

“Tõenäoline on, et Eesti Vabariigi kodanikke oligi 921. Peale selle tõid sakslased siia juute töötama ja neid tapeti siin paarikümnes laagris ja nende saatuse uurimise jaoks meil ei ole lihtsalt vahendeid ja on väga raske midagi kindlaks teha, kuna nende nimekirjasid meil ei ole,” selgitas raamatu koostanud teoloogiadoktor Salo “Terevisioonis”. Raamatus on toodud 909 nime ja 11, keda ei suudetud identifitseerida.

Samas ei ole Salo Eestis juudiviha märganud. “Teoreetiliselt see on muidugi võimalik, aga tuleb tõestada, kui meil oli nii ja niisugune politseivõimude juht, kes oli röövmõrtsukas ja kelle sakslased ära hukkasid Aga ta ei tapnud juute sellepärast, et nad juudid on, vaid ta tappis kõiki,” rääkis Salo.

“Ma olen ise juba vanem inimene ja 30-ndatel Eestis ei olnud mingit juudivihkamist. Oli küll mingi salgake, kes rassipuhtusest rääkis, aga need jäävad ilmselt aegade lõpuni. Kui öeldi, et oli selle töö juut, see oli kompliment — ta oskab, ta oli hea käsitööline,” selgitas teoloogiadoktor.