Kolm aastat tagasi vahistamise järel ajalehtede esikülgedele pääsenud Uno (70) ja Urmas (34) Murumetsale mõistis eelmise aasta lõpus aresti Põlva maakohus ning tänavu jaanuaris jättis karistuse samaks ka Tartu ringkonnakohus, kirjutas Eesti Päevaleht.

Kohus piirdus arestiga, kuigi märkis, et kohtualuste tegu oli ühiskonnale ohtlik ning alkoholifirmade kaubamärkide ebaseaduslik kasutamine kompromiteeris Eestit. Maksimaalselt oleks saanud mehi karistada kolmeaastase vangistusega.

Lisaks arestidele määras kohus mõlemale 6150 krooni trahvi ja konfiskeeris nende Himmaste külas asuva talu läbiotsimisel leitud 818 000 krooni, mille nad olid teeninud salaviina müügist.

Kokku valmistasid isa ja poeg 1998. aasta suvest kuni tabamiseni 1999. aasta aprillis oma talus 103 000 liitrit ebaseaduslikku viina, mida nad müüsid Põlva, Võru ja Tartu maakonnas. Salaviina müügilt teenisid nad politsei andmetel vähemalt 1,81 miljonit krooni.

Salaviina müüdi Wodka Gorbatschowi, Finlandia, Americas Corn Traditioni, Valge Viin Liviko ja Stolitchnaya Vodka nimede all. Viina tegemiseks olid Murumetsad talu katlamajja ehitanud spetsiaalse villimisliini.

Politseil õnnestus toodetud ja müüdud kogused tuvastada tänu Murumetsade aiamajast leitud märkmikele, kus olid põhjalikud andmed põrandaaluse viinatootmise kohta. Käekirjaekspertiis tuvastas, et kandeid tegid märkmikusse vähemalt neli isikut, sealhulgas Uno Murumets ja tema poja elukaaslane.

Urmas Murumets kinnitas, et läbiotsimisel leitud diplomaadikohver rahaga oli võetud laenuks, kuid kohus tõestas, et 818 000 krooni oli teenitud salaviina müües.