Valitsus otsustas koostöös Tallinkiga tuua Saksamaal lõksus olevad eestlased ära Tallinki laevaga Romantika. Laev sõidab Sassnitzist Venspilsi homme südaööl ja reisil on ka sümboolne tasu.

Tallinki juht Paavo Nõgene ütles, et laev sõidab täna õhtul kella 20 ajal Riia sadamast Sassnitzi, viies sinna ka kõikide Eesti kargovedajate kaubad, kui neil on soov saada Riiast Saksamaale. Samuti viiakse kodumaale kõik Lätis lõksus olevad sakslased.

Laev Romantika planeeritud väljumine Sassnitzist toimub kolmapäeva, 18. märtsi hilisõhtul kell 23.55 kohaliku aja järgi, neljapäeval jõuab laev Riiga 23.55 kohaliku aja järgi. Romantika suundub Sassnitzist Lätisse Riia sadamasse, reis kestab 24 tundi. Reisijad majutatakse kajutitesse ning laeval on tagatud toidu ostmise võimalus.

Pileteid väljumisele liinil Sassnitz-Riia saab broneerida Tallinki kodulehel. Piletimüük Sassnitz-Riia liinile avatakse tänase päeva jooksul. Eelmüügist pileti ostmine on kohustuslik.

On ka sümboolne osalustasu, et inimesed ka kohale tuleksid. Selle reisi vahe kompenseeritakse Eesti ja Läti poolt. Sõit kestab 16 tundi, sealt edasi on arutamisel ja ei ole lõplikke lahendusi - kas Romantika jääb kargo vedusid opereerima.

**
Eile jäid mitmekümned eestlased Saksamaal Poola piiri ääres pika ninaga - välisminister Reinsalu oli nad hommikuks sinna kutsunud, et kolonnis läbi Poola sõita. Poola aga päeva peale taganes oma lubadusest seda võimaldada.

Peaminister Jüri Ratas helistas peale sellist otsust Euroopa Komisjoni presidendile Ursula von der Leyenile, kus transiidivõimaluste olulisusest räägiti.

Enne Poola taganemist jõudis isegi president Kersti Kaljulaid oma Poola ametikaaslast võimaluse eest tänada. Kaljulaid arvas veel õhtul, et kolonn on juba teel.

Eile õhtul kella 16 ajal selgus aga, et Poola ei ole nõus siiski eestlastel sõiduautodega oma riiki läbima. Variandiks pakuti, et eestlased jätku oma sõiduautod saksamaale ja koju pääseksid nad läbi Poola üksnes piiratud kohtadega rongiga - eelisjärjekorras naised ja lapsed. Kusjuures rongi peab mahutama kõik Balti riikide abivajajad.

Ülejäänutele jäi võimalus vaid Rootsini või Leeduni laevaga minna, et sealt siis kodupoole sõita.

Pettunud eestlased, kes piirile aeti, noomisid Reinsalut viimase sotsiaalmeedia seinal. Seal tuuakse välja kannatused ja katsumused, mis neid seal tabanud on.

Saksa-Poola piiril olijate sõnum ministrile muutmata kujul
Hr Reinsalu. 70 eestlast on Oderi silla peal hetkel lõksus, kuna teie kutsusite meid siia. Inimesed on mitu ööd magamata, söömata, väsinud, näljas, janus, nõrgad. Palun võtke üks neist uutest Saaremaa praamidest ja saatke see meile järgi. See peaks olema valitsusele kontimööda ülesanne. Palun tehke mõned kõned, ja aidake meid välja sellest olukorrast kuhu te meid pannud olete. Siin on naised ja väikesed lapsed. Kamba peale maksame selle reisi kinni ja jõuame õnnelikult koju, kus saame ennast isoleerida ja välja puhata.

Peaminister Jüri Ratas ütles täna hommikul pressikonverentsil, et tekkinud olukord ei ole siiani lahendust saanud, kuid üks võimalus on veel õhus.

"Praegusel hetkel kaalume erimeedet, et kaaluda oma transpordi viimist Saksamaale, et inimesed saaksid tulla. Lähitunnill peaksime lõpliku otsuse ka langetama," ütles Ratas.

Reinsalu ütles kell 12 alanud pressikonverentsil, et Poola piiri ääres toimuvaga on käinud võitluslik töö ja täna on päevakorras selline plaan, et Tallinki laev Romantika toob eestlased Saksamaalt ära.

"Oleme terve eilse öö töötanud selle nimel, et saada eestlased Saksa-Poola piirilt koju. Olukord on selline, et maismaa kaudu ei ole see võimalik. Ma olen tänulik Tallinkile väga operatiivse koostöö eest Eesti inimeste aitamisel," ütles välisminister Reinsalu.

Kokku jäi Saksamaale umbes 20 autot eestlastega. Paljud, kes eile piiril olid, said ikka kodu poole teele asutud.

Tallinki juht Paavo Nõgene: täna õhtul mitte enne kella 20 väljub Riia sadamast Romantika ja suundub Sassnitzi sadamasse. Võtame peale kõikide Eesti kargovedajate kaubad, kui neil on soovi saada Riiast Saksamaale. Ja võtame peale kõik Lätti kinni jäänud sakslased.

Homme õhtuks jõuab laev Sassnitzisse. Laeval on tagatud toitlustus, kajut ja kõik vajalik.

23.55 väljub laev Sassnitzist eestlaste, lätlaste, nende perede ja autodega. Suundub Ventspilsi.

On ka sümboolne osalustasu, et inimesed ka kohale tuleksid. Selle reisi vahe kompenseeritakse Eesti ja Läti poolt.

Sõit kestab 16 tundi, sealt edasi on arutamisel ja ei ole lõplikke lahendusi, kas Romantika jääb kargovedusid opereerima.