“Nii Euroopa heaolule kui turvalisusele on ülimalt oluline ühtse energiaturu väljakujundamine”, ütles president Ilves, teatas Presidendi kantselei avalike suhete osakond.

President Ilves meenutas, et “kui liitumisreferendumite ajal oli toetus Euroopa Liidule uutest liikmesriikidest Eestis üks väiksemaid, siis tänaseks on olukord muutunud ja rahva toetus on suurim kõigist 2004.aastal liitunud riikidest”.

Liidukantsler Merkel märkis, et “Eestil ei ole Euroopa Liidus probleemseid küsimusi” ja palus Eesti toetust Euroopa Liidu põhiseadusleppega edasiliikumiseks Saksamaa eesistumise ajal.

Nii president Ilves kui liidukantsler Merkel toonitasid ka transatlantilise koostöö olulist ja tõdesid, et mõne aasta eest tekkinud pinge osade Euroopa riikide ja Ühendriikide vahel oli kahetsusväärne ning mõlemale osapoolele kahjulik.

Rääkides suhetest Venemaaga tõdesid mõlemad osapooled, et vaatamata probleemidele on oluline Venemaa sidumine tähtsates küsimustes nagu energiapoliitika ja rahvusvaheliste sõlmküsimuste lahendamine.