„Kes oleks uskunud, et 70 aastat pärast II maailmasõja lõppu peame me taas keskenduma piiriküsimustele. Kes oleks arvanud, et on uus Euroopa lõhenemise oht. Ka eelmine nädalavahetus näitas, et suurtest jõupingutustest hoolimata oleme me Ukraina kriisi lahendusest veel kaugel.“

Sellega viitas Steinmeier asjaolule, et nädalavahetusel tulistati Ida-Ukrainas alla Ukraina sõjalennuk ning gaasihinna läbirääkimised Venemaaga luhtusid.

Steinmeieri sõnul on väga oluline Euroopa ühtne hoiak Ukraina konflikti küsimuses, sest see paneb Venemaad muutma oma käitumist. „Meie Saksamaal saame aru, et Balti riigid tunnevad ennast Ukraina kriisi tõttu ohustatuna. Ma ütlen veelkord, et teie hirmud on ka meie hirmud. Euroopa Liit ja NATO ei avalda oma solidaarsust mitte ainult sõnade vaid ka tegudega,“ ütles Steinmeier.

Eesti välisministri Urmas Paeti sõnul arutasid välisministrid ka sügisel toimuva Nato tippkohtumise teemasid. „On oluline, et NATO tippkohtumisel vaataksime üle kõikide liikmete turvalisuse ja julgeoleku tagatuse. Lisaks Ukrainale ja Venemaale on olulised ka Iraagis, Süürias ja Liibüas arenevad konfliktid,“ sõans Paet.

Läti välisminsiter Edgars Rinkēvičs tänas Saksamaad julgeoleku toetamise eest Balti riikides ning lisas, et tänane päev on ka märgilise tähendusega, sest 74 aastat tagasi sõitsid Punaarmee tankid üle Läti piiri. Ta rõhutas, et viimastel kuudel on kõik liitlased panustanud oluliselt Balti riikide julgeolekusse.