Reitschuster ei nõustu Saksamaal levinud arusaamaga, et Venemaaga peaks igas olukorras pigem häid suhteid hoidma. "Ma arvan, et on väga oluline tõmmata Putinile mingi punane joon ette. Kui seda ei tehta, võib temast kõike oodata. Mingisugune sõjaline aktsioon Baltikumis oleks NATOle kõige hullem, mis saaks juhtuda, sest siis tuleks teha lõplik valik: kas sekkuda sõjaliselt või mitte sekkuda ja vajuda kokku, sest tõsiseltvõetavus on kadunud. NATO peaks astuma kõik sammud, et sellist olukorda vältida," kommenteeris ta.

Reitschuster lisas, et paraku on paljud NATO riigid 70 aasta jooksul unustanud, mida tähendab diktaatorlus. Baltikumi poolt vaadatuna olevat siiski veel keerulisem suhtumine Itaalias ja Prantsusmaal - sakslased vähemalt ei müü Venemaale sõjalaevu, muigas Reitschuster, viidates kurikuulsale Mistrali-tehingule.

"Mulle meeldiks, kui meil oleks karmim suhtumine, ma olen üsna pettunud – aga Angela Merkel on palju parem kui Gerhard Schröder (liidukantsler 1998-2005– toim.), kellest sai sisuliselt Putini kõneisik," rõhutas ta.

Propaganda toimib

Reitschuster tunnistas, et Saksa avalikku arvamust ei ole lihtne muuta. "Vene propaganda töötab Saksamaal häirivalt hästi, nende mõjuagendid tegutsevad kavalalt. Selleks, et midagi muuta, peaks Baltikum oma sõnumit kordama, kordama ja kordama. Te peate olema valjemad, kui te olete praegu," soovitas ta ja lisas, et tema on pooldab pigem karmimat suhtumist Venemaasse, aga seda arvamust ei olevat Saksamaa meedias eriti kuulda.

Teisitimõtlemise eeskujuks tõi ta aga Saksa ajaloolase Karl Schlögeli, kes kirjutas ühes hiljutises arvamusloos, et NATO "ohjeldamise" strateegia ei tööta enam ja allianss peab end muutma, sest mõjub staatiliselt olukorras, kus peab vastama hoopis uutele rahvusvahelistele väljakutsetele.

"Samal ajal on mängus Ameerika Ühendriikide PR-firmade, näiteks Ketchumi, miljonid ja miljonid dollarid, kes pakuvad oma teenuseid Venemaale, mis segab selle KGB meetoditega. See teeb tõesti kurvaks. USA peaks selle riiklikule reguleerimisele mõtlema, sest neil on nüüd tõesti Venemaaga konflikt, aga suured firmad töötavad vastaspoole kasuks," ilmestas Reitschuster vastuolulist olukorda.

Saksa liidukantsler Angela Merkel ütles eile Lätis, et mingeid NATO alalisi üksusi ei tohiks Ida-Euroopasse paigutada, sest Venemaad ei tohiks ärritada.