Soome-ugri kongress, mis toimub pärast Euroopa Liidu-Venemaa vahelist tippkohtumist, keskendub mitmetele vähemusrahvaste argiprobleemidele.

Kohtumiste eesmärgiks on edendada Venemaal elavate soomeugrilaste keelt, kultuuri, haridust ning keskenduda kohalikele demograafilistele probleemidele. Maailmakongressil osalevad ka Eesti, Soome ja Ungari riigipead ning uus Venemaa president Dmitri Medvedjev.

“Presidentide kohtumine on suure sümboolse tähendusega, aga usutavasti avardab see ka praktilisi võimalusi soome-ugri rahvaste koostööks”, kommenteeris Euroopa Parlamendis Katrin Saks. “Kui seni on venelased näinud selles pigem ohtu, siis ehk saabub kunagi ka aeg, kus sellist koostööd käsitletakse võimalusena. Loodetavasti mitte liiga hilja meie sugulasrahvaste jaoks,” lisas Eesti saadik.

Katrin Saks on panustanud palju vennasrahvaste olukorra parendamiseks Euroopa Parlamendis. Möödunud aastal loodi Katrin Saksa algatusel Euroopa Liidu eelarvesse eraldi rida soome-ugri rahvastele suunatud abiprojektideks. Ühtlasi on parlamendi delegatsioon kaasanud oma töösse 2006. aastal Euroopa Nõukogu Parlamentaarses Assamblees vastu võetud Katrin Saksa raporti soome-ugri rahvaste olukorra kohta Venemaal, mis esitles mitmeid soovitusi, muu hulgas emakeelse koolihariduse ja kirjavara arendamise ning emakeelsete meediaväljaannete arendamise.

Saabuvale maailmakongressile minnakse vastu lootusrikkalt. “Kui ENPA raporti läbirääkimiste ajal rõhutasid venelased, et probleemid tulenevad Venemaa viletsast majanduslikust olukorrast, siis täna, suure majanduskasvu tingimustes on Venemaal võimalus näidata, et ta tõeliselt hoolib oma väikerahvastest. Ja seda mitte ainult pidupäevadel,” kinnitas Saks.

28—30. juunil toimub Venemaal, Hantõ-Mansiiskis viies soome-ugri rahvaste maailmakongress, kus osaleb Eesti eurosaadik Katrin Saksa eestvedamisel ka Euroopa Parlamendi delegatsioon. Venemaad külastavad lisaks saadikud Ungarist, Soomest ja Rumeeniast.