“Kahtlemata. Igatahes on tekkinud rohkem kontakte ja jäänud vähemaks barjääre,” ütles Katrin Saks. “Ja mis kõige olulisem, integratsioonile on pandud tugev alus ning protsess areneb tõsise dokumendi alusel, milles on kindlaks määratud nii eesmärk kui ka selle saavutamise võimalused.”

Intervjuus võrdles Saks integratsiooniprotsessi keskaegse kiriku ehitamisega. “Need, kes alustasid kiriku ehitamist, ei saanud näha, kuidas tornile paigaldatakse rist. Selline on ka meie saatus — meie alustame ehitamist,” ütles Saks.

Ametist lahkuv rahvastikuminister kinnitas, et integratsiooni ei algatatud selleks, et täita Euroopa Liitu pääsemiseks vajalikke nõudeid. “Kõik algas meie sotsioloogide pärast. Nemad tõid välja asjaolu, et Eestis on sisuliselt kaks ühiskonda — eesti- ja venekeelne -, ning hoiatasid, et selline olukord võib õhutada konflikte ning pidurdada riigi arengut. Ja poliitikud võtsid seda kuulda,” ütles Saks.

Saks ütles, et paljud projektid on lõpetamata ja avaldas lootust, et järgmine rahvastikuminister viib need lõpule.

Rahvastikuministri ametisse asuv keskerakondlane Eldar Efendijev on öelnud, et kavatseb järgida rahvastikupoliitika järjepidevust, kuid juhindub oma tegevuses eeskätt erakonna otsustest.