Saksa sõnul oli kuulda, et ELi eesistujamaa Portugali ettepanekul on hiljuti sõlmitud Euroopa Parlamendi parteijuhtidega koridorikokkulepped, et lükata edasi Vene-teemaline resolutsioon. Et Parlamendi terav resolutsioon ei häiriks EL–Vene saabuva kohtumise atmosfääri, lükati eilsel hääletusel resolutsiooni vastu võtmine edasi ning toimub pärast EL–Vene tippkohtumist, teatas Katrin Saksa büroo.

“See on parim näide sellest, kuidas Euroopa pole Venemaaga suhtlemisel aru saanud, et probleem pole pisidetailides, vaid meie enda käitumises,” rõhutas Saks, kelle sõnul on varem Euroopa Parlament seisnud alati nimelt selliste olukordade tekkimise vastu. “Täna tundub, et hirm, mis halvab järjest enam Vene ühiskonda, on hakanud mõjutama ka meid,” jätkas Saks.

Saks esitas küsimuse eesistujamaale selle kohta, miks tehakse korduvalt Venemaale erandeid — “Kas usume endiselt oma põhimõtetesse? Või laseme endale peale suruda mõtteviisi, et Venemaa on midagi nii erilist, et mitte ainult pliinid, vaid ka partnerlussuhted on “vene moodi?”