Hommik pärast valimisi, esimene soe kevadine päike paistmas ja Sakala keskuse juures müttavad ekskavaatorid — käib nii äge lammutustöö, et ümbruskonnas sajab justkui lund.

Siiski võtavad ehitise seinast tükke haukavad kopad veidi hoogu maha, kui teisele poole hiiglaslikku ja kurjade siltidega “territooriumile sisenemine keelatud” planku ilmuvad esimesed pildistajad. Aga mida sa siin ikka pilti teed, ega eriti üle plangu näha pole.

Kus häda kõige suurem, seal abi kõige lähem. Lahkelt on nõus aitama üks kahemeetrine noormees, kes ulatab kaamerat üle piirdeaia tõstma. Ikka on vähe, sest ei näe fokusseerida.

Siis avastavad piltnikud, et otse plangu kõrval on raudtala, mille otsa ronida ja õue fotografeerida. Tehtud!

Turvamees seespool tara tuleb morni näoga fotografeerimist jälgima, aga teha pole tal midagi — tema võimupiirkond tänavale ei ulatu.

Seoses turvameetmetega oli Delfi tunnistajaks ka ühele halenaljakale olukorrale. Nimelt just sel hetkel, mil meie keskuse juurde jõudsime, vuras keskuse ette välikemmerguid pakkuva firma väike veoauto, peal uus WC ja puhastuspütid.

Paraku oldi seespool tara juba pildistajat nähtud. Plangu tagant ilmus üsna morni näoga nooremapoolne mees, vahetas paar sõna mobiilse sibipüti juhiga, mille peale masin paigalt võtab ja sõidab teisele poole keskust — kus on lootust ilma pressi tähelepanuta territooriumile siseneda.

Sotsiaaldemokraadid ja Eesti Paeliit kutsusid inimesi täna kella 13 Sakala keskuse juurde, et avaldada protesti ootamatult alanud keskuse lammutustööde vastu. Eesti Paeliidu esimees Rein Einasto tuletas meelde, et riigi muinsuskaitsenõukogu ei ole kiitnud heaks Sakala keskuse uut eskiisprojekti. “Nii avalikkus kui oma ala spetsialistid on nõudnud selle kultuuri- ja ehituslooliselt olulise hoone säilimist,” rõhutas Einasto.

“Sotsid on kas suured demagoogid või täiesti kirjaoskamatud,” teatas sellepeale uue Sakala Keskuse arendaja Peeter Rebane oma vastulauses. “Eelmise aasta lõpus sõlmiti selgesõnaline kokkulepe, et ehitustöid ei alustata enne uue projektlahenduse valmimist ning selle valmimise hiliseimaks tähtajaks lepiti 15. aprill 2007. Projektlahendus sai valmis ning avalikustati juba paar nädalat tagasi. Veelgi enam — selle on heaks kiitnud nii muinsuskaitseamet, Tallinna kultuuriväärtuste amet kui ka Tallinna kesklinna valitsus.”

Vastuseks Eesti Paeliidu väitele, et muinsuskaitsenõukogu pole uue kultuurikeskuse eskiisprojekti heaks kiitnud: heakskiidu saab anda või mitte anda muinsuskaitseamet, mitte kultuuriministrile nõu andev organ muinsuskaitsenõukogu. Muinsuskaitseamet andis uuele projektile oma heakskiidu eelmisel nädalal, selgitas Rebane.

Meeleavaldus ise möödus ülimalt rahulikus õhkkonnas. Ekskavaatorid olid töö seisatanud, nende tööst andis tunnistust just koosoleku alguses kokkuvarisenud sein. Kokkutulnud käputäis inimesi vangutasid kurvalt päid ja nentisid, et poleks uskunud, et selline saab olema minister Raivo Palmaru lahkumiskink, milleks anti käsk sõna otseses mõttes 25. tunnil.